Test lososů: toxických látek je v nich minimum, mohou být však hezč
16.12.2014 | iDNES.cz
Laboratorní testy lososů dopadly i přes obavy založené na zkušenostech z minulosti dobře. Ryby někdy nemívají dobrou pověst kvůli obsahu toxických látek, zejména rtuti a polychlorovaných bifenylů (PCB). Ty se sice objevily ve všech 12 vzorcích nakoupených v obchodních řetězcích, avšak v bezpečném množství.
Největší nebezpečí představuje rtuť. Ta může stát za celou řadou zdravotních potíží a v mořských rybách se objevuje velmi často. Látka byla sice ve všech vzorcích, ale ve dvacetkrát menším množství, než je hygienický limit.
Ani obsah histaminu, látky, která je jakýmsi indikátorem čerstvosti a v nadlimitním množství může vyvolávat alergické reakce, nepřekročil stanovenou hladinu. Ve dvou případech se k ní však blížil. Stejně dobře dopadly i testy na bakterie. Při testování před sedmi lety se přitom našla v uzených lososech listerie a v obchodech musela zasahovat Státní veterinární správa.
Většina z dvanácti lososů nevybočovala z průměru, přesto se však lišily, a to i cenou. Například podle hodnotitelů nejhorší vzorek v testu byl zároveň o 30 korun na 100 gramů dražší než vítězný vzorek. Všechny vzorky byly z norských ryb a až na jediný, který pocházel z divokého lososa z moře, byly všechny z farmových chovů.
Odborníci z poroty mezi vzorky nenašli žádný chuťový propadák „Horší vzorky byly jen dva nebo tři,“ řekl po testu jeden z porotců Václav Milota.
Vítězem testu se stal Varmuža uzený losos z prodejny Globus. Prodává se za 89,90 Kč (cena za 100 gramů), hezky vypadá a podle odborníků také nejlépe chutná.
Nejhorší známku sklidil Almar Losos norský uzený Klasik z Billy, který se prodával za 119,80 Kč. Ten například obsahoval aditiva, měl hůře čitelné popisky a uvnitř byl pouze jeden plátek s kostí a nakyslou chutí.
Autor: Hana Večerková
Další články v kategorii
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21.12. 2025 (22.12.2025)

Tweet



