V Německu vybijí 20 000 krůt kvůli ptačí chřipce

Na drůbeží farmě v Dolním Sasku na severozápadě Německa se vyskytla ptačí chřipka. Úřady nařídily vybít celý chov 20 000 krůt. Prozatím není jasné, zda jde o nebezpečný chřipkový kmen H5N8, který byl na území Německa zjištěn poprvé na počátku listopadu, napsala v úterý agentura DPA.

Postižená farma se nachází na severu zemského okresu Cloppenburg. V celém okrese nyní platí 72hodinový zákaz převážení drůbeže. Případ je velmi sledovaný, protože  Dolní Sasko je v Německu hlavním producentem drůbeže.

Jen v okrese Cloppenburg zemědělci chovají takřka 13,5 miliónu slepic a krůt. V celé spolkové zemi je na farmách okolo 100 miliónů kusů drůbeže.

Kmen H5N8 se velmi snadno šíří mezi ptáky, ale zatím nebyl zaznamenán přenos mezi lidmi. První případ výskytu tohoto kmene v Německu byl potvrzen 4. listopadu, a to na drůbeží farmě v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Veterináři zde nechali z preventivních důvodů utratit na 30 000 kusů drůbeže. Objevil se i ve volné přírodě.  [celá zpráva]

Stejný chřipkový kmen se vyskytl i v Nizozemsku, které z preventivních důvodů vybilo desetitisíce kusů drůbeže. Zjistili ho i v Británii.[celá zpráva]

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info