Češi se po pěti letech začali znovu vracet do restaurací

Češi se po pěti letech pití doma začali vracet do restaurací. Pijí více než dříve ležáky (11 a 12stupňová piva) na úkor desetistupňových značek, řekl marketingový ředitel lídra trhu, Plzeňského Prazdroje, Grant McKenzie. Pravděpodobné pozastavení poklesu prodejů piva v restauracích potvrdil také mluvčí pivovarské dvojky, Pivovarů Staropramen, Pavel Barvík. Přesto podle něj i dále více roste podíl baleného piva na úkor čepovaného.

Podobně jako největší dva výrobci piva v zemi se vyjádřil také třetí Heineken. Vyšší zájem o ležáky potvrdil i Český svaz pivovarů a sladoven a také doufá, že se podíl čepovaného piva, který loni činil 41 procent, o deset procentních bodů méně než v roce 2009, bude zvyšovat. Konečné výsledky ale bude mít až v březnu.

Prazdroji roste hlavně prodej čepovaných prémiových ležáků a jeho podíl čepovaného a baleného piva se blíží poměru půl na půl. „Z našich dat pozorujeme meziroční zvýšený prodej ležáků v restauracích i obchodech v řádu několika procent," řekla mluvčí Heinekenu ČR Jana Pikardová.

„Podle dosavadních informací u nás získává stále silnější pozici segment retail, v segmentu gastronomie již pravděpodobně došlo k pozastavení poklesu," uvedl Barvík ze Staropramenu. Z čísel o vývoji celého trhu podle něj vyplývá, že se letos vypije zhruba stejné množství piva jako loni. „Na definitivní závěry si ale počkejme po Vánocích a Silvestru, což jsou pro pivovarníky jedny z důležitých týdnů v roce," podotkl.

Lidé více chodí za zážitkem

„Jsme napnuti, jaké budou letošní výsledky. Za pololetí to tak optimistické nebylo," řekl Vladimír Balach, výkonný ředitel svazu, který má řadu aktivit k lákání pivařů, hlavně Den českého piva na podporu české pivní kultury a akce k propojování piva s jídlem. „Spotřeba výčepních piv posledních osm let klesá po přímce, naopak prodej ležáků roste," uvedl. Restaurace si podle něj uvědomily, že musí investovat do kvality a k pití a jídlu „nabídnout i duši". Lidé chtějí atraktivní interiér i služby, protože více chodí za zážitkem. „Počet kvalitních restaurací roste. Po revoluci se do nich investovalo přes 20 miliard korun, v poslední době hlavně do interiérů propojených s výrobci," řekl.

Prazdroj začal investovat do restaurací před pěti lety při začátku krize a pomáhá hostinským navracet lidi ho hospod. Podle ředitele tyto aktivity, inovace i cenová strategie vycházejí. „Hrozilo, že se nůžky rozevřou ještě víc. Rozevřely by se i kdyby nebyla krize, protože nebylo dost inovací v pohostinství," řekl McKenzie. K pití doma hodně přispělo, že Češi investovali do vylepšení vlastního bydlení, pořídili si nové televize, domácí kina, počítače a je jim doma příjemněji než v hospodě. Díky novým nápojům, nekuřáckým a hezčím restauracím i lepší atmosféře ve společnosti se letos pivovary vrátily trochu zpět.

Podle Balacha prodej čepovaného piva musí narazit na dno. Zatímco v některých státech je 20, v jiných 60 procent. „Český trh podle mého názoru rezervy má a všichni výrobci by byli rádi, pokud by se prodej piva vypitého v restauracích zvýšil," dodal.

Inovace a novinky

Prazdroj láká pivaře hlavně inovacemi a novými pivy. Na trhu se daří novinkám – ryze hořké dvanáctce Radegast, které už se prodá více čepované, a Gambrinusu nepasterizovaném, který je určený jen pro hospody. „Tam, kde ho nasadíme, jdou tržby hospod nahoru," řekl McKenzie. Posílil i Velkopopovický Kozel – jedenáctka a černý. Prazdroj je také spokojený s jedenáctkou Excelent, jíž od loňska cílí na mladé od 18 do 30 let. Všechny značky podporují prodeje v hospodách.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info