Správa rezerv podepsala smlouvu s Babišovou firmou o skladování obilí

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) uzavřela novou smlouvu o podmínkách skladování obilí s firmou Navos ze skupiny Agrofert, kterou vlastní ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Informoval o tom tabletový týdeník Dotyk s odvoláním na správu rezerv.

Obdobnou inovovanou smlouvu, jde totiž o dodatky k smlouvám původním, už SSHR podepsala i s druhou významnou společností Zeten.

Správa byla podle Dotyku v minulosti kritizována za to, že smlouvy na ochraňování strategických zásob se soukromými firmami jsou pro stát často krajně nevýhodné. Vyjednání nových podmínek po nástupu nového šéfa správy Pavla Švagra trvalo řadu měsíců, píše týdeník.

Na základě nových smluv, respektive nového dodatku, jsou podle něj nyní podmínky upraveny lépe ve prospěch státu. Jsou stanoveny konkrétní podmínky pro vyskladnění obilí v případě krizové situace, sankce za neplnění smlouvy i způsob placení za ochraňování zásob.

Správa státních hmotných rezerv má za úkol shromažďovat strategické suroviny pro krizové situace, jako je například přírodní katastrofa, teroristický útok nebo průmyslová havárie. Tyto suroviny, jakými jsou třeba ropa nebo právě obilí, musí pravidelně obměňovat.

Autor:ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info