Kofola kupuje slovinskou minerálku Radenska, za poloviční podíl dá miliardu

Česká skupina Kofola dotáhla do konce největší akvizici ve své historii. Spolu s bohatou slovinskou rodinou Poličů získala poloviční podíl ve slovinské minerálce Radenska. Za desítky milionů eur si tak Kofola koupila vstupenku na balkánský trh.

Samotná Kofola zatím transakci oficiálně nepotvrdila. „Můžu potvrdit, že pan Samaras je v Lublani. Ale obchod hotový není,“ řekla Hospodářským novinám mluvčí skupiny Jaroslava Musilová. Slovinský byznysový web Finance.si ale tvrdí, že akvizice byla dotažena do konce.

Jak deník dále píše, cena za Radenskou má být 65 milionů eur, tedy v přepočtu 1,8 miliardy korun. Kofola prý ovšem zaplatí 35 milionů eur (966 milionů korun). Dalších 30 milionů bude činit škrtnutý dluh Pivovaru Laško - vlastníka Radenske - vůči výrobci minerálek.

Dlouhé námluvy

Kofola se o Radenskou zajímala minimálně od června letošního roku. Už v létě se hovořilo o tom, že Kofola slovinskou značku vyfoukla Coca-Cole. Vyjednávání se ale protahovala. „Abych pravdu řekl, jsem z postupu toho obchodu docela frustrován,“ prohlásil zhruba před měsícem generální ředitel společnosti Jannis Samaras.

Radenska pro Kofolu představuje vstupní bránu na balkánský trh. Skupina Kofola chce zde vyhledávat další akviziční příležitosti. V loňském roce Radenska utržila 31 milionů eur, o půl procenta víc než předcházející rok. Firma o dvou stovkách zaměstnanců vykazuje provozní zisk kolem 4,7 milionu eur.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info