Začal pouliční prodej kaprů, budou k mání nejméně na 2200 místech

V Česku začal předvánoční pouliční prodej kaprů. Podle údajů Státní veterinární správy by se kádě s rybami měly postupně objevit na minimálně 2200 místech. Jenom v Praze bylo do čtvrtka nahlášeno 310 prodejních míst, což je proti předchozím rokům mírně více. Ceny kaprů jsou na loňské úrovni.

Podle veterinářů by počet prodejců měl zůstat zhruba stejný jako loni. „Převažují ti prodejci, kteří mají oprávnění k usmrcování kaprů," řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. „Jde o reakci na požadavky zákazníků, kteří si přejí, aby usmrcení kapra provedl odborník," dodal.

Podle mluvčího ubývá zákazníků, kteří si domu nosí živou rybu. I na základě osvěty veterinářů si lidé uvědomují, že kaprovi způsobují stres a že živá ryba určená na vánoční stůl není žádná hračka.

Od dnešního dne jsou kapři z kádí k dostání například před všemi hypermarkety Globus. „V případě venkovního prodeje dlouhodobě spolupracujeme s dodavatel ZR Klatovy," řekla mluvčí Globusu Pavla Hobíková. Celého i porcovaného kapra, hlavy či vnitřnosti nabízí řetězec i u pultů s rybami uvnitř obchodů.

Příplatek za usmrcení, vykuchání a naporcování

U kostela v Jindřišské ulici v centru Prahy prodávají kapry z jižních Čech v závislosti na velikosti za 85 a 95 korun. Zájemci o usmrcení ryby či její vykuchání a naporcování si mírně připlatí.

Počínaje dneškem stojí kádě s kapry i před osmi desítkami obchodů řetězce Tesco. Ryby od chovatelů z Chlumce nad Cidlinou a Mladé Boleslavi budou k dostání až do Štědrého večera. Ceny jsou na loňské úrovni. Například před nákupním centrem Eden stojí kapr v rozmezí od jednoho a půl do dvou a půl kilogramů 79,90 Kč za kilogram. „Nejčastější hmotnost prodávaných kaprů je mezi dvěma až dvěma a půl kilogramy," uvedl ředitel Rybářství Chlumec na Cidlinou Ladislav Vacek.

Podle Petra Pejchala ze Státní veterinární správy se spektrum a množství závad při prodeji každoročně obměňuje. „Obecně je ale každoročně nejčastějším přestupkem nenahlášení prodeje krajské veterinární správě, stálicí je i nevhodné zacházení s odpady ze zpracování ryb a nehygienické zacházení s pracovními pomůckami," uvedl.

Obchodníci před Vánoci tradičně rozšiřují nabídku i u dalších rybích produktů. Podle Hobíkové se na svátečních stolech čím dál častěji objevují například krevety, slávky a hřebenatky. „Češi postupně do svého jídelníčku zařazují i méně tradiční ryby, mečouna, tuňáka, pstruha zlatého, jesetera, lína nebo štiku," podotkla.

Protesty proti zabíjení ryb

Kapr představuje téměř 90 procent tuzemské produkce ryb. Naprostá většina jeho domácí spotřeby se uskuteční na Vánoce. Tradiční český prodej a zabíjení vánočních ryb v ulicích má také své odpůrce zejména mezi ochránci zvířat. Ti proti němu v minulých letech opakovaně protestovali v ulicích.

Tržní produkce ryb v Česku loni meziročně klesla bezmála o sedm procent na 19.400 tun. Jedním z důvodů snížení byly červnové záplavy. Mírně se tak snížila průměrná spotřeba sladkovodních ryb, která činila 1,4 kilogramu na osobu. Česko celkově v konzumaci ryb za evropským průměrem výrazně zaostává.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info