Češi si oblíbili alkoholický cider, prodej roste až šestinásobně

Češi si oblíbili alkoholický cider, částečně zkvašený jablečný mošt. Plzeňský Prazdroj ho meziročně prodal o 650 procent více a vysokou poptávku očekává také v dalších letech. ČTK to řekl marketingový ředitel Grant McKenzie. Plzeňský pivovar očekává že do konce letošního roku překoná 20.000 prodaných hektolitrů tohoto nápoje, který prodává ze třetiny jako čepovaný.

Výrazně rostoucí popularitu potvrdila Unie lokálních výrobců cideru. "Náš meziroční nárůst bude bez problémů pětinásobný a tak to mají všichni lokální výrobci. Také díky tomu letos výrazně přibývá malých producentů," řekl ČTK spolumajitel kladenské firmy F. H. Prager a zástupce unie Cyril Holub. Silní hráči jsou tři, dalších 20 výrobců se prosazuje na farmářských trzích, slavnostech a poutích.

Na trzích se silnou pivní kulturou, jako jsou Británie, USA, Austrálie a Skandinávie, si mírně alkoholické jablečné nápoje drží deset až 15 procent pivního trhu. "Cider je nejrychleji rostoucí kategorií alkoholických nápojů na vyspělých pivních trzích světa," uvedl McKenzie. V rozvíjejících se zemích Afriky a Latinské Ameriky naopak rostou ležáky, protože se jich tam dosud pilo málo.

"Na trhu nemá šanci nápoj, který si mohou lidé udělat doma. Například radlery (ochucená ovocná piva), jejichž spotřeba klesá. Ale něco, k čemu jsou potřeba dovednosti a znalosti, tak to má šanci na přežití," uvedl McKenzie. Jako příklad uvedl právě cider Kingswood, který Prazdroj uvedl po ročním testování na trh loni v červenci a nyní je v ČR jedničkou s podílem na trhu kolem 50 procent.

"Cider je naprostou hvězdou. Díky Kingswoodu jsme získali mnoho nových zákazníků, kteří nejsou milovníky hořké chuti piva. Minimálně pětina z nich přišla z kategorie vína," uvedl McKenzie. Jen málokdo z nich ale přejde k pivu. Budou stále pít víno, střik, ale už také cider, uvedl.

"České pivovary dlouho nepřicházely s žádnou inovací. V zahraničí ale Češi viděli, že pivo má spoustu tváří a že život v restauraci nebo v baru může být bohatší, než pít nápoj jednoho typu," řekl Holub.

Cider Kingswood, připravený výhradně pro český trh, se podle McKenzieho pije po celý rok. Prazdroj nově zavedl horký cider, který se nabízí na adventních trzích a v restauracích, kde konkuruje svařeným vínům.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info