Pěstitel citrusů z H. Králové sklízí každoročně na 40 kilogramů

Osmdesátiletý pěstitel citrusů Josef Boukal z Hradce Králové každoročně sklízí ze svého skleníku zhruba čtyřicet kilogramů citrusových plodů. Muž, která pěstuje desítku odrůd mandarinek, pomerančů a citronů, tvrdí, že dosavadní letošní teplá zima citrusům vyhovuje.

"Současné počasí je pro citrusy výhodné, je poměrně teplo a hodně světla. Díky teplému počasí už některé rostliny začínají nasazovat na květ na příští rok," řekl Boukal, který v těchto dnech začal začal se sklizní prvních mandarinek. V lednu a v únoru budou postupně dozrávat také pomeranče a citrusy.

Boukal pěstuje citrusy z Ruska, Japonska či z Balkánu v 25 metrů čtverečných velkém skleníku postaveném v roce 1983. Díky teplému počasí v něm například dnes dopoledne bylo 12 stupňů Celsia. "Když jsou velké mrazy, tak musím v noci malinko přitopit, ale citrusy obecně potřebují v noci chladno. V paneláku u topení se jim dařit nebude, to jim opadají listy," řekl Boukal, který je mezi pěstiteli také známý jako šlechtitel nových odrůd jabloní.

Pěstitel citrusů pořízení dalších odrůd do svého skleníku neplánuje. "S tím sortimentem, který tady mám, jsem spokojený, zcestoval jsem kvůli tomu kus světa a doslova jsem si vybral to nejlepší," řekl Boukal.

Netradiční koníček se promítl i do názvu ulice, ve které v Hradci Králové Boukal bydlí, jmenuje se totiž Citrusová. "Když se hledalo jméno pro naši slepou ulici, tak jsem to sám navrhl, získalo to podporu. Je to jediná Citrusová ulice v České republice, když mi píší lidé z ciziny tak stačí napsat mé jméno, Citrusová ulice a Česká republika a dopis už dojde," řekl s úsměvem Boukal.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info