Prazdroj: Minipivovary jsou důležitou součástí pivního trhu ČR

Největší tuzemský pivovar Plzeňský Prazdroj považuje minipivovary za důležitou součást českého pivního trhu. Musí ale nabízet kvalitní a hlavně unikátní piva, tedy nejen ležáky, které vyrábějí všechny velké a střední pivovary, řekl ČTK marketingový ředitel Grant McKenzie. Nepředpokládá další růst prodeje piva v plastových PET lahvích.

"Hodně se mluví o boomu minipivovarů, ale když se podíváte na čísla prodejů, tak jde spíše o nové nastartování celé pivní kategorie. My máme letos největší podíl na trhu za uplynulých pět let a mírně rosteme. A právě v čepovaném pivu, které je typické pro minipivovary, je náš růst ještě výraznější," uvedl McKenzie. V zahraničí jsou minipivovary úspěšné tehdy, pokud představí něco opravdu unikátního. Pokud vaří jenom tradiční ležáky, tak to není dobrá cesta, uvedl.

Ležáky jsou pro velké a střední pivovary hlavními produkty a hodně se soustředí na jejich kvalitu, inovace i reklamu. Jako příklad McKenzie uvedl Redegast hořkou dvanáctku. Její prodej výrazně roste hlavně v restauracích a vyhrála První pivní extraligu, tedy soutěž nezávislých degustátorů, která vznikla na podporu minipivovarů.

"Prostor pro malé pivovary tady stále je. Příznivci netradičního piva pořád hledají. Kdykoli se objeví nový pivovar (v ČR už jich je kolem 250), tak se stane objektem zájmu, protože pivaři touží poznat něco, co ještě neochutnali," řekl Petr Míč z plzeňského minipivovaru Purkmistr. To je vidět například na festivalu minipivovarů Slunce ve skle. Minipivovary si zatím nekonkurují, protože každý prodává valnou většinu piva ve své hospodě a má svůj okruh příznivců.

Prodej piva v plastových PET lahvích, který stále řada pravověrných pijáků odmítá, je podle McKenzieho stabilní. "Nijak neroste a nebude se zvyšovat," řekl. Podle něj se v ČR prodá v PET lahvích a plechovkách šest až sedm procent piva. Podobně jako minipivovary nabídl Prazdroj před čtyřmi měsíci asi 300 restauracím své PET lahve, v nichž si lidé mohou odnést čepované pivo domů. "Abychom obnovili zájem lidí chodit si pro pivo se džbánkem," podotkl. Zákazníci tak mohou kupovat tankové pivo, jehož kvalita je podle něj ze všech čepovaných nejlepší.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info