Co s odpadky? Češi musí více třídit

Hlavně omezit skládkování a zvýšit recyklaci zejména tříděných odpadů. Na svém posledním jednání v letošním roce schválil kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) plán nakládání s odpady na dalších deset let, začne platit od 1. ledna příštího roku. Ekologické organizace schválený vládní plán kritizují, nelíbí se jim snížení recyklace komunálních odpadů.

Ekologické organizace ale koncepci považují za pohromu, zejména brojí proti snížení cíle na recyklaci komunálního odpadu, jehož úroveň by měla v roce 2024 dosáhnout 35 procent.

„Česká republika patří mezi evropské skládkařské velmoci. Proto strategie navržená v plánu odpadového hospodářství vede k jednoznačnému odklonu odpadů ze skládek za pomoci předcházení tvorby odpadů, zvýšení recyklace a materiálového využití odpadů," vysvětloval svůj návrh ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Ekologové si ale stěžují, že státní plány spíše podporují spalování, čímž se znehodnotí suroviny, a navíc se bude více ničit životní prostředí.

Motivace pro kraje

„Česká republika přitom 
v recyklaci komunálních odpadů dlouhodobě kulhá za vyspělou Evropou, když v roce 2013 recyklovala pouhých 30 procent komunálních odpadů, zatímco průměr v Evropské unii překročil 40 procent 
a řada úspěšných západních států překračuje dokonce 60 procent," tvrdí Hnutí Duha, podle kterého si doposud žádný politik netroufl zpochybnit dlouhodobý 50procentní recyklovací cíl pro „komunál", který už byl v minulé koncepci. Podle návrhů Evropské komise by měly členské státy do roku 2020 už recyklovat polovinu komunálního odpadu, o deset let později dokonce 70 procent. Konkrétní cíle ale ještě nejsou schválené, podle hnutí by měly být závazné od roku 2016. „Budeme komunikovat 
s představiteli krajů a přesvědčovat je o tom, že zvýšit míru recyklace na evropskou úroveň je výhodnější než si nastavovat minimální evropské požadavky, jak to udělala vláda," řekl v ČT Ivo Kropáček z Hnutí Duha.Nově se v dokumentu objevil i plán na předcházení tvorbě odpadů. „Zaměřuje se například na řešení textilního odpadu, využití potravinových bank pro předcházení plýtvání nebo na systém opraven pro rozbité výrobky, které nemusí skončit v odpadu," vysvětluje resort.

Ministerstvo chce motivovat jednotlivé kraje, aby co nejdříve připravily své vlastní plány odpadového hospodářství. Chce každému dát milion korun, aby byly koncepce vytvořeny už do konce příštího roku, nikoliv až do poloviny roku dalšího, kdy mají regiony poslední možný termín na předložení návrhů.

Nový úkol pro obce: bioodpad a kovy

Od 1. ledna navíc začne platit další novinka, kterou zákonodárci schválili během letošního podzimu. Podle novely zákona o odpadech budou muset obce a města nově třídit kovy a bioodpad. Poslanci reagovali na možné sankce ze strany EU, kdyby nebyla schválena. „Patří mezi ně povinnost všech členských států třídit kovy od roku 2015 a snížit ukládání biologicky rozložitelných odpadů na skládky 
o 50, respektive 65 procent 
v letech 2013, respektive 2020 oproti stavu v roce 1995," upozornil ministr Brabec.

Čeho chce stát dosáhnou- do roku 2020 zvýšit celkovou recyklaci obalů na 70 procent

  • - dosáhnout celkového využití odpadů z obalů na úroveň 80 procent
  • - zvýšit recyklaci plastových obalů na 50 procent
  • - recyklace kovových obalů by měla dosáhnout alespoň na úroveň 55 procent
  • - prodejní obaly, které používají nakupující, by měly být recyklovány z 50 procent
  • - do tříděného sběru by se mělo dávat více než 60 procent elektronických a elektrických zařízení
  • - sbírat 80 procent odpadních pneumatik
  • - dostat se minimálně na 70 procent recyklace stavebních a demoličních odpadů
  • - zvládnout recyklovat alespoň polovinu odpadů z materiálů, jako je papír, plast, kov, sklo, které pocházející z domácností

JAN DRAHORÁD

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info