Ruské úřady přestaly vyšetřovat Porošenkovu ruskou čokoládovnu

Ruští vyšetřovatelé pro nedostatek důkazů o jakémkoli trestném činu uzavřeli vyšetřování ohledně lipecké továrny na cukrovinky firmy Rošen, která de facto patří ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi. Vyšetřování vyvolala ruská konkurence, která požadovala 2,4 miliardy rublů (asi 950 milionů Kč) jako odškodnění za údajně neoprávněné využívání firemního označení na bonbónech.

O ukončení vyšetřování informovala advokátka podniku Violetta Volkovová, podle níž byly společnosti uvolněny dříve zablokované bankovní účty a podnik získal možnost požadovat odškodnění. V rámci vyšetřování prohledávali letos na jaře kanceláře firmy policisté.

Porošenko si na pondělní tiskové konferenci v Kyjevě postěžoval, že Rusko už dva roky uplatňuje proti čokoládovně sankce, a tak se produkce Rošen na ruském trhu prakticky nevyskytuje.

"Ještě v roce 2013 byl výlučně Rošenu zakázán přístup na ruský trh. Tento zákaz dosud nebyl zrušen a Rošen nemá možnost podnikat na ruském trhu, ani kdyby chtěl," řekl.

Před zavedením zákazu v červnu 2013 odborníci odhadovali podíl ukrajinské společnosti na ruském trhu sladkostí a cukrovinek na 12 procent.

Prezident současně tvrdil, že k firmě už nemá žádný vztah, protože její řízení předal bance Rotschild, která se snaží najít podniku nového kupce. Nicméně připustil, že investora se najít nepovede a že firmu bude muset prodat jejímu vedení.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info