Souhrn událostí uplynulých dní – 30. - 31. 12. 2014

Jsou potraviny s nápisem light skutečně dietní? Od ledna bude jasno

Už za dva dny se rozběhne největší změna potravinového zákona za posledních 15 let. Obchodní řetězce budou mít podle novely od 1. ledna povinnost informovat zákazníky o původu prodávaného zboží, a to hned na dveřích prodejny. Zvýší se také pokuty za klamání spotřebitele a zpřísňuje se označování nebalených potravin. Kromě alergenů bude nutné na obale uvádět i nutriční hodnoty.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zahajuje 1. ledna 2015 kontroly provozovatelů společného stravování.

Od 1. ledna 2015 v souladu se zákonem č. 139/2014 Sb., kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, zahajuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování.

Prodej sektů letos mírně roste, daří se hlavně domácím značkám

Prodej sektů a šampaňského letos mírně roste, daří se především domácím značkám. Dovážené značky představují necelých 14 procent prodejů a jejich prodej spíše stagnuje. Vyplývá to z údajů, které poskytla společnost Nielsen. Růst zájmu o šumivá vína potvrzují obchodníci a největší výrobce Bohemia Sekt.

Šupinatý postrach ptáků. "Hladové" následky kapří invaze

V Česku razantně ubývá vodního ptactva a z mnoha rybníků se stávají nádrže bez života. Díl viny zřejmě nesou velkochovy kaprů. Ač je tato ryba spojována s tradiční štědrovečerní večeří a pokojnou atmosférou Vánoc, umí být nepříjemným agresorem. Potápky, kachny nebo třeba racek chechtavý.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info