Výrobci i prodejci potravin procházejí obří změnou
05.01.2015 | E15 on line
Zaručená minimální velikost písma na obalech, seznamy alergenů obsažených v jídlech v podnicích hromadného stravování či jména výrobců u nebaleného zboží u pultového prodeje v řetězcích. To jsou nové povinnosti výrobců a prodejců potravin, které zavádí dvě nové právní úpravy. Od poloviny prosince platí nařízení Evropské komise o poskytování informací, od Nového roku pak tuzemská novela zákona o potravinách.
Podle ministerstva zemědělství je to nejzásadnější úprava potravinářské legislativy od vstupu České republiky do Evropské unie v roce 2004. „Spotřebitelé díky tomu dostanou přehlednější a srozumitelnější informace o výrobcích, které nakupují. Novela zákona o potravinách zlepší jejich bezpečnost, ale také zefektivní dozor nad trhem,“ míní ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL).
Ačkoli evropské nařízení znamenalo pro výrobce investice stovek tisíc až milionů korun do úpravy nových obalů, nové předpisy potravináři vítají. „Pevně doufáme, že bude pokračovat zájem českých spotřebitelů o české výrobky. Výrazně by k tomu měl napomoci i zákon o potravinách, který požaduje uvádění výrobce i u nebalených potravin, takže spotřebitel bude mít k dispozici informace, kým byl daný produkt vyroben,“ uvedla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Dalším úkolem pro potravináře je prosazení a podpora zákona o významné tržní síle. Stát by podle ní také neměl rezignovat na podporu a propagaci českých potravin.
Označování nebaleného zboží se kromě řezníků výrazně týká i pekařů. „Po zavedení nové potravinové legislativy spotřebitelé rozeznají v regálech u nebalených pekařských výrobků jejich výrobce, což zlepší jejich orientaci v nabízeném sortimentu a posílí poptávku po tuzemských výrobcích z regionu,“ míní i předseda svazu pekařů Jaromír Dřízal.
| Co například zavádějí nové předpisy |
|---|
» u nebalených potravin povinnost umístit u prodejního pultu údaje o alergenech a jejich výrobci » prodejce musí poskytovat jasnou odpověď na složení nebalených salámů, uzenin, sýrů a salátů » maximální sankce za špatně označené nebo nekvalitní potraviny se zvyšuje ze tří na deset milionů korun » zvětšuje se minimální velikost písma na obalech na 1,2 milimetru (u nejmenších na 0,9 mm) » restaurace a kavárny musí písemnou formou zveřejňovat seznamy alergenů v nabízených jídlech » informace o původu u čerstvého vepřového, skopového, kozího a drůbežího masa (od dubna) » informace o rostlinném původu rafinovaných olejů a tuků |
Další články v kategorii
- Fotosoutěž pro Juniory ČSCHMS (11.12.2025)
- Regenerativní zemědělství se po letech pokusů i praxe jeví jako možné a vhodné (11.12.2025)
- Dřevo z Ruska se dostává do EU prostřednictvím dceřiné společnosti výrobce hraček (11.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- TZ AOPK ČR: Zákaz zábavní pyrotechniky ochrání přírodu v nejcennějších partiích Hrubého Jeseníku (11.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výsledky veřejné soutěže programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II (11.12.2025)
- K odkladu sporného evropského nařízení o odlesňování přispěla i Potravinářská komora ČR (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)

Tweet



