Rybníky při povodních nestačí, na odbahnění jsou potřeba miliony

Rybníky v České republice ve většině případů nezadržují při povodních dostatečné množství vody, čímž nebrání případným škodám. Kapacitu nádrží mnohdy snižuje nános bahna, a to nezřídka i o víc než polovinu. Ministerstvo zemědělství chce v tomto roce využít minimálně 15 milionů z evropských dotací na jejich čištění, což je zhruba o polovinu více, než v roce 2014. Další peníze přidá ze státního rozpočtu. Zatím ale není jasné, kolik resort pošle; desítkami milionů pak přispějí i kraje.

V letech 2007 až 2013 dalo ministerstvo zemědělství na odbahňování rybníků přímo ze státního rozpočtu částku přesahující 1,5 miliardy korun. Z 586 žádostí o peníze ale uspěla pouze polovina žadatelů.

Třeba Splavský rybník v Bystřici u Benešova má pod hladinou jen pár metrů vody, zbytek je bahno. Od vzniku před více než sto lety nádrž neprošla důkladným čištěním. A stačí i silnější déšť a lidé z okolních domů se potýkají s vodou. Zvedne se totiž spodní voda a hladina v dešťové kanalizaci. Při červnových povodních v roce 2013 voda přetékala přes stavidlo a hrozilo jeho protržení. Majitel rybníku – rybářství Líšno, nemá na odbahnění prostředky.

Náklady na čištění rybníků nejsou zanedbatelné, třeba odbahnění rybníka na Konopišti vyjde na 80 milionů korun. Benešovská radnice ho plánovala několik let a při realizaci se navíc musela potýkat se stížností u antimonopolního úřadu. Ta zastavila práce na celý rok. Se 125 tisíci metrů krychlových bahna by se pracovníci měli vypořádat do dvou let.

Odtěžené bahno na březích rybníků škodí

Podle údajů státní Agentury ochrany přírody a krajiny leží v současnosti v rybnících odhadem okolo 200 milionů kubických metrů usazenin. Rybníky se zbavují bahna buďto suchou cestou po vypuštění a částečném vyschnutí, nebo přímo z vodní hladiny pomocí sacích bagrů. Další otázkou pak zůstává, jak s vytěženou hmotou naložit.

"Odtěžený sediment lze aplikovat na zemědělské pozemky, a to za předpokladu provedení chemických rozborů, které stanoví podmínky pro toto využití. V minulosti často uplatňované vyhrnování a ponechání sedimentu po obvodu rybníka je nevhodné a v rozporu se zákonem," uvádí ke způsobům vyvážení bahna z rybníků. Při druhém jmenovaném způsobu totiž velké množství organické hmoty znehodnocuje pásmo při břehu rybníka, kde žijí původní, mnohdy cenné rostliny a jiné živé organismy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info