Záhada jménem biopotraviny: Všichni je chtějí, ale prodá se jich minimum

Přes čtyřicet procent tuzemských domácností uvádí, že pravidelně kupuje biopotraviny. Kdyby to ale byla pravda, prodávalo by se jich několikanásobně víc, než tomu reálně je. Zatím totiž biopotraviny tvoří pouhé jedno procento prodaných výrobků. Nízký podíl výrobků ekologického zemědělství na celkové spotřebě poprvé přiznal i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj Češi okolní státy, jako třeba Rakousko, kde je biopotravin skoro pětina, hned tak nedoženou.

Češi nejčastěji z takto označených potravin nakupují mléčné výrobky, které tvoří asi pětinu trhu. U ovoce a zeleniny se zájem v posledních šesti letech zvýšil o pětinu a čím dál víc Čechů kupuje také maso v biokvalitě.

Šedesát procent zákazníků si pro bio produkty dojde na trhy. Víc než třetina z nich kupuje biovýrobky kvůli jejich kvalitě, 31 % procent pak oceňuje to, že jsou zdravější než ty, které nepocházejí z ekologického zemědělství. A 11 % uvádí jako důvod jasný původ. Nejvíce naopak zákazníky od biopotravin odrazuje jejich cena, často i násobně vyšší než u jejich obdoby, která značku bio nemá.

Biopotravina rovná se zdravá potravina - jeden z mýtů, který o biojídle koluje. Bůček ale bude vždycky bůček a u brambůrek taky nezáleží na tom, kde byly brambory vypěstované. O dietním jídle nemůže být řeč. Rozhodující je způsob zpracování.   

I přes zatím nízký podíl biopotravin u zákazníků počet biofarem za poslední roky vzrostl. V roce 2006 jich u nás byla necelá tisícovka, o šest let později už skoro čtyři tisíce. Ekologicky se na tuzemských polích hospodaří už dvacet let, vyhlášky k takové práci přišly až později. Trend za tu dobu určil vítěze i poražené. Někteří si na něm postavili jméno, vybudovali prosperující podniky, jiní svoje výrobky jako bio vůbec neoznačují. "Rozhodla jsem se nemít certifikaci z toho důvodu, že mi zabralo příliš mnoho času vytvářet papíry a všechna povolení, takže máme bio mléko, máme zvířata v ekologickém režimu, ale výrobky už jako provozovna bio neoznačujeme," uvedla majitelka farmy Čapí letka Lucie Čápová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info