Festival pro gurmány představí i zdravé svačinky

Spojovat zdánlivě neslučitelné je jedním z hesel Moniky Maurerové, organizátorky největších gurmánských festivalů v České republice. Letošní šestý ročník Grand Restaurant Festivalu, který začíná dnes a potrvá do konce února, přichystal skutečně nezvyklou novinku. Díky iniciativě manželů Maurerových našli společnou řeč autoři projektu e-Svačinky a dva šéfkuchaři věhlasných pražských restaurací.

Jaromír Krpálek z pardubické pobočky České abilympijské asociace už rok a půl obohacuje jídelníček deseti škol na Pardubicku zdravými svačinami. Dělá tak dvojnásobně užitečnou práci: zaměstnává deset zdravotně postižených lidí a zároveň pomáhá dostat do školních lavic hodnotné jídlo.

Luxus za 15 korun

Oslovení šefkuchaři – Pavel Sapík z restaurace Terasa 
U Zlaté studně, vítěze letošního Maurerova gurmánského průvodce, a David Šašek z restaurace Coda – vymysleli svačinky De Luxe. Připravili je z běžných surovin, jako je bílý jogurt, celozrnné pečivo, mrkev, med a hruška, ale chuťově jde téměř o michelinský zážitek. „Nakonec jsme vyladili jejich i naše požadavky tak, abychom se dostali do běžné cenové relace za jednu svačinu, tj. 15 až 30 korun," řekl včera regionálnímu Deníku manažer projektu e-Svačinky Jaromír Krpálek. Festivalová novinka možná pomůže nahradit školní automaty se sladkostmi zdravými potravinami.

Jak uvedla Monika Maurerová, z každého degustačního menu během festivalových dní navíc odejde na podporu tohoto projektu jedna koruna. „Zatím máme objednávky na zhruba 17 tisíc festivalových menu, ale předpokládáme, že celkový počet návštěvníků dosáhne hranice loňského roku, tedy třiceti tisíc," sdělila Monika Maurerová.

Festivalové zadání

Její manžel, nejznámější český gurmet a zakladatel žebříčku nejlepších restaurací Pavel Maurer, doplnil, že letos se na zimní slavnost jídla přihlásilo 85 restaurací z celé republiky. „Zájemcům každá 
z nich uvaří tři chody tak, aby naplnila festivalové zadání, tedy objevování nových chutí (gastronaut), oprášení starých receptů a jejich nové pojetí (inspirace) a rovnováha 
s přírodou (terroir). Doufáme, že labužníci budou spokojeni 
a ocení um českých a moravských kuchařů i krásné prostředí nejluxusnějších podniků," řekl regionálnímu Deníku Pavel Maurer.

Zimní gurmánské festivaly jsou oblíbené především proto, že menu, za něž by lidé za normálních okolností zaplatili až několik tisíc korun, mohou během nich ochutnat za 600 korun. „Připravuji během festivalu špičkové jídlo pro širokou veřejnost a z toho mám radost," uvedl šefkuchař David Šašek.

Autor: Kateřina Perknerová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info