Americké jídlo pro ISS uvázlo na ruské celnici, je prý pro Rusy

Americké potraviny určené pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) uvázly koncem loňského roku na ruské celnici, která zásilku stále ještě neodbavila. Americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) podle TASS tvrdí, že potraviny si vyžádali ruští kosmonauti v rámci přilepšení, na které mají nárok. Ruské úřady o problému na celnici vědí a věří, že bude brzy vyřešen.

O amerických kosmických potravinách na ruské celnici média informovala již před časem, tehdy však udávala, že strava je pro americké astronauty. Vztahy mezi Moskvou a Washingtonem jsou v současné době na bodu mrazu kvůli krizi na Ukrajině. Západ na Rusko kvůli údajné podpoře separatistů uvalil řadu sankcí, na které Kreml odpověděl vlastními odvetnými opatřeními.

"Je pravda, že náklad amerického jídla určený pro ISS ještě neprošel celnicí," uvedla ruská raketová firma Eněrgija. "To ale pro posádku nepředstavuje žádný problém. Potravinové zásoby na ISS jsou dostatečně velké. Jsme si jistí, že problém bude v brzké době rutinně vyřešen," dodala. Rusko plánuje v únoru vyslat k ISS nákladní loď Progress, která na orbitální komplex dopraví další zásoby.

O pozadí potravinové zásilky média již dříve spekulovala. Nyní šéf programu NASA v Rusku Sean Fuller agentuře TASS řekl, že jídlo je pro ruské kosmonauty a že žádná část dodávky není určena americkým astronautům či jejich evropské kolegyni.

"Naši ruští kolegové si tu a tam rádi pro změnu dají americké jídlo," vysvětlil Fuller. Obsah zásilky, která z USA odešla do Ruska koncem loňského roku, ale neupřesnil.

"Poskytujeme ruské posádce základní porce kosmické stravy, ale každý kosmonaut si může navíc volně objednat až 12 porcí zahraniční výroby. Nevíme, co si tentokrát objednali," uvedl moskevský Ústav lékařských a biologických problémů Ruské akademie věd, který je zodpovědný za výživu ruských kosmonautů.

Na palubě stanice nyní působí šestičlenná posádka - Italka Samantha Cristoforettiová z Evropské vesmírné agentury (ESA), Rusové Jelena Serovová, Alexandr Samokuťajev a Anton Škaplerov a Američané Terry Virts a Barry Wilmore.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info