Podíl plechovkového piva v ČR vzrostl za 20 let čtyřikrát

Množství piva plněného do plechovek v Česku dlouhodobě roste, jeho výroba vzrostla za posledních 20 let čtyřnásobně. Loni podíl plechovkového piva na celkové tuzemské pivní produkci přesáhl již šest procent, zatímco v polovině 90. let minulého století byl zhruba čtvrtinový. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Český svaz pivovarů a sladoven. Růst produkce plechovkového piva podle svazu souvisí s rostoucím vývozem i stoupající výrobou pivních mixů, jež se do plechovek často plní.

Ze statistik vyplývá, že v roce 1994 dosahovala produkce plechovkového piva okolo 200.000 hektolitrů, do roku 2013 vyšplhala nad jeden milion hl.

"Příčinou nárůstu může být podíl inovací a exportu," řekl ČTK výkonný ředitel svazu Vladimír Balach.

V cizině je podíl plechovkového piva obecně přesto výrazně vyšší než v Česku. Navzdory růstu je totiž podíl plechovkového piva na tuzemské výrobě ve srovnání s celou Evropskou unií, kde představuje kolem 30 procent, zhruba jen pětinový. Při prodejích baleného piva v českých obchodech pivo v plechovkách tvoří pouze desetinu prodaného piva. Více než dvě třetiny prodejů tvoří pivo ve skleněných lahvích, zhruba pětinu představuje pivo v plastových lahvích.

První plechovky s chmelovým mokem se na pultech obchodů objevily v USA 24. ledna 1935 v Richmondu ve státě Virginie. V Evropě se objevily ve druhé půli 30. let v Německu, Francii nebo Velké Británii. Na definitivní vítězství si však musely počkat do přelomu 50. a 60. let minulého století.

Pivo v plechovkách v Česku má podle mluvčího Pivovarů Staropramen Pavla Barvíka ve srovnání se světem mnohem kratší historii. České pivovary se plechovkovému pivu začaly ve větším rozsahu věnovat až v 90. letech.

"Jedna z prvních linek na plechovky byla instalována v roce 1991 v pivovaru Braník a balila pivo do plechovek nejen pro stejnojmennou značku, ale pro široké okolí," podotkl mluvčí.

Dominantním obalem v Česku přesto i nadále zůstávaly tradiční vratné skleněné lahve a popularita plechovek nijak zvlášť nerostla, směřovaly především na vývoz.

K výrazné změně vnímání a oblibě plechovkového piva došlo až v letech 2010 až 2012. "Dorostla nová generace pivařů, pro které je plechovka naprosto přirozený obal, který často preferují," uvedl Barvík. Růstu obliby plechovek podle něj nahrává jejich praktičnost. Je to lehký a nerozbitný obal, navíc není vratný a neplatí se za něj tudíž záloha. Podle Balacha je výhodou i fakt, že se pivo v plechovce rychle vychladí. Naopak se z plechovky hůře pije a je náročnější na udržení hygieny při pití.

Autor: ČTK

www.ctk.cz 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info