Zlínský kraj dá letos na hospodaření v lesích asi 15 milionů Kč (ČTK)

Zlínský kraj podpoří v letošním roce hospodaření v lesích asi 15 miliony korun. O přidělení peněz se bude rozhodovat postupně minimálně na dvou či třech zastupitelstvech, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek Ivan Mařák (KSČM). Kraj na tyto účely přispívá od roku 2005, částka je podle Mařáka stejná jako v loňském roce.

Únorové zastupitelstvo rozhodne o dotaci v celkové výši jeden milion korun pro 62 žadatelů. "Peníze jsou určeny na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů a na ekologické a k přírodě šetrné technologie při transportu dřeva v lesním porostu, čímž se rozumí například využití lehkých souprav pro vyvážení dříví," uvedl Mařák.

Podpora kraje podle něj směřuje také k zajištění druhové pestrosti lesů a k výsadbě odolnějších dřevin. Hejtmanství rozděluje příspěvky na rozvoj hospodaření v lesích několikrát do roka. Žádat o ně mohou obce a soukromí vlastníci, případně dlouhodobí nájemci lesních porostů.

Rozloha lesů ve Zlínském kraji se pohybuje kolem 157.000 hektarů. Nejvíce jich je v oblasti Beskyd, Chřibů, Bílých Karpat a Vizovických a Hostýnských vrchů. Největší část z nich spravuje státní podnik Lesy ČR, zbytek vlastní města, obce a soukromí majitelé. Zlínské hejtmanství v majetku ani ve správě žádné lesní porosty nemá.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info