Prohlídky a akce Plzeňského Prazdroje loni lákaly 726.000 lidí

Téměř 80 milionů korun investoval v minulých deseti letech Plzeňský Prazdroj do podpory a rozvoje turistického ruchu v pivovarech v Plzni, Velkých Popovicích a v Nošovicích. Loni využilo prohlídek, akcí, programů a dalších aktivit v těchto pivovarech více než 726.000 návštěvníků z ČR i zahraničí, za posledních deset let je to přes pět milionů návštěvníků, sdělila dnes ČTK mluvčí pivovaru Kateřina Krásová.

Loňskou návštěvnost lze podle pivovaru ale jen velmi složitě porovnávat s předchozími roky, protože po dohodě s Českým statistickým úřadem se změnila metodika výpočtu návštěvnosti. Kromě prohlídek pivovarů, Pivovarského muzea a historického podzemí v Plzni se do celkové návštěvnosti zahrnují také další akce a programy pivovarů pro veřejnost. Například tradiční plzeňský festival Pilsner Fest navštěvuje každoročně přes 40.000 lidí.

Loni v lednu Prazdroj zveřejnil, že prohlídkové okruhy pivovarů Prazdroj, Gambrinus, Kozel a Radegast, muzeum a plzeňské podzemí vidělo v roce 2013 přes 317.000 lidí, meziročně o dvě procenta více. Největší podíl na návštěvnosti má tradičně plzeňský pivovar a jeho aktivity. Z loňských 726.000 lidí jich na 600.000 přišlo na plzeňské okruhy a pivovarské akce. Letos díky titulu Evropské hlavní město kultury Plzeň očekává pivovar další růst návštěvnosti.

Pivovar loni podle manažerky rozvoje cestovního ruchu Jindřišky Eliáškové doplnil prohlídkovou trasu a muzeum v Plzni o interaktivní prvky, pro chytré telefony spustil aplikaci v deseti světových jazycích a nově zavedl Školu čepování se sládky. V Popovicích se loni slavilo 140. výročí založení pivovaru a návštěvníci mohli poprvé absolvovat prohlídkové trasy s potulným malířem, školu čepování a naučnou stezku barona Ringhoffera. Pivovar Radegast očekává zvýšený počet návštěvníků letos, kdy slaví 45 let od uvaření první várky piva.

V Plzni letos pivovar nabídne zvýšené množství výstav v historickém podzemí a v Pivovarském muzeu, světelné instalace při Festivalu světla, výstavu věnovanou ležáku Pilsner Urquell či tradiční Pilsner Fest a cyklus tvůrčích dílen. Radegast chystá tematické výstavy k jubileu a tradiční Radegast Den. Ve Velkých Popovicích zůstane otevřena Ringhofferova stezka, nebude chybět červnový Den piva, zářijový Klobáskofest a adventní Kozlí nadílka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info