EK chce po Francii vrátit dotace v přepočtu za 30 miliard Kč

Evropská komise požaduje po Francii, aby vrátila 1,1 miliardy eur (přes 30 miliard Kč), které neoprávněně získala v rámci dotací pro zemědělský sektor. Podle agentury Reuters jde o zdaleka nejvyšší požadavek, se kterým se komise obrátila na některou z členských zemí Evropské unie v důsledku kontroly vyplacených dotací.

Francouzský ministr zemědělství Stéphane Le Foll navíc upozornil, že původní požadavek komise dosahoval zhruba 3,5 miliardy eur, následná jednání však vedla ke snížení této částky.

Požadavek souvisí zejména s nesprávnými údaji o orné půdě z let 2008 až 2012. Částka představuje zhruba dvě procenta celkového objemu zemědělských dotací, které Francie v tomto období obdržela.

"Nedošlo tu k žádnému podvodu," prohlásil ministr. "Mohly se stát chyby a naším úkolem je jejich napravení," dodal. Francouzská vláda podle ministra požadovanou částku uhradí během tří let a tamní zemědělci nebudou muset platit nic.

Francie je největším příjemcem dotací v rámci společné evropské zemědělské politiky (CAP). Celkově chce Evropská komise od členských zemí EU získat zpět dotace v objemu kolem 1,4 miliardy eur.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info