Rakouské spolkové lesy bilancují

Rakouské spolkové lesy hodnotí rok 2014 jako velmi proměnlivý. Hospodaření v lesích se potýkalo s řadou nepříznivých vlivů, přesto se však dá hovořit o převážně pozitivní bilanci. Díky chladnému a vlhkému létu se očekává nízký výskyt kůrovce, tento ráz počasí podle odborníků navíc posílil vitalitu porostů. Až na několik lokálních událostí byl rok 2014 obdobím menšího výskytu kalamitního dříví.

V roce 2014 investovaly Rakouské spolkové lesy více než 10 milionů eur do péče o les. K tomu je třeba připočítat přes 3 miliony nově vysázených stromků, 2,2 miliony eur dosáhla výše investic do opatření proti kůrovci. Cílem je připravit lesní porosty na klimatické podmínky příštích 50–100 let.

Těžba dříví zůstala v meziročním srovnání konstantní, dosáhla objemu 1,5 milionů m3. „Extrémy počasí se stávají rutinou," komentoval situaci Georg Erlacher, šéf Rakouských spolkových lesů. „Jen v posledních dvanácti letech jsme se museli vypořádat se čtyřmi velkými vichřicemi, dvakrát zasáhla spolkové lesy povodeň. Na konci roku 2014 se k tomu přidružila ledová námraza a nánosy sněhu v některých lokalitách. Navzdory těmto nepříznivým vlivům počasí jsme dosáhli v posledních čtyřech letech objemu trvale udržitelné těžby," dodal Erlacher.

Hospodářský výsledek ÖBf (Österreichische Bundesforste - Rakouské spolkové lesy) v roce 2014 dosáhl podle Erlachera srovnatelné úrovně s rokem 2013.

Podle www.obf.at, HN

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info