Ke své práci potřebujeme stabilitu

Co potřebujeme ke své práci? Vizi a odvahu. K realizaci pak potřebujeme také, aby se nám stát do ničeho pokud možno nepletl a vytvořil stabilní prostředí. Vize a odvaha závisí na nás, další podmínky na státu. Ten ovšem dělá všechno proto, aby to nešlo.

Už delší dobu čteme kritiky na pochybné počínání České národní banky. Státní finance se nemohou řídit stejným způsobem, jako rodinný rozpočet, říká guvernér banky. Opak je ovšem pravdou a současná situace opaku dává za pravdu. Tržní opatření není, když banka devalvuje měnu novými penězi, které dá do oběhu. Škody, které poškozováním vlastní měny dělá Česká národní banka, poškozují celou ekonomiku. Ta potřebuje stabilitu, což každý ekonom ví, a ne stálé změny daní, nové spousty předpisů a razantní dobrodružné změny kurzu měny. Za rok pokles koruny vůči euru o 6 Kč! Cožpak se v tomhle dá pracovat…?

Ano, ekonomové v podnicích musí počítat se změnami kurzů, ale nikoli se svévolným poškozováním měny. Podívejme se jen na sektor výroby a zpracování mléka, ve kterém pracujeme: pro letošní rok počítáme s nějakou cenou mléka, která činí až 80 % našich výrobních nákladů v mlékárenském průmyslu. Podobně plánují i chovatelé mléčného skotu, kteří potřebují dlouhodobý výhled, protože to přece jen chvíli trvá, než kráva dá dostatek mléka...

A tu nám někdo změní kurz koruny vůči euru např. o deset procent nebo víc.. Jak na to budou reagovat němečtí dovozci mléka, když bude české mléko najednou tak levné... A jak máme plánovat investice, které se najednou tak zdraží (a co pohonné hmoty, konkurence cen v obchodních sítích, obaly atd.)?

Vždycky jsem si myslel, že mít vlastní měnu, jejímž kurzem se mohou eliminovat nebo alespoň zmenšovat tlaky negativních vnějších vlivů na ekonomiku, je výhoda. Neuvážil jsem ovšem, že se koruna může dostat pod vliv lidí, kteří jsou schopni neuváženým jednáním poškozovat nás všechny.

K tomu se přidá vláda se svazky nových a často nejasných předpisů, administrativa z Bruselu a obtížná vymahatelnost práva, a máme obraz současných podmínek k podnikání v České republice.

A tak se znovu vracím k často opakovanému přání francouzských podnikatelů ministru Colbertovi, když se ptal, co může francouzská vláda udělat pro podnikatele: Nechat nás být…

Oldřich Obermaier, Českomoravský svaz mlékárenský

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info