SZPI uzavřela výrobnu hotových balených jídel a provozovnu veřejného stravování

Státní zemědělská a potravinářská inspekce při včerejší kontrole uzavřela výrobnu rozvážených obědů, fungující přes internet (http://www.dobre-jidlo-na-rozvoz.cz) a provozovnu veřejného stravování CUKRÁRNA U Krtečka, z důvodů závažných porušení hygieny.

Při kontrole 27. 1. 2015 zjistila SZPI hygienicky nepřijatelnou situaci v provozovně – výrobně balených hotových jídel - Vladimír Piskáček na adrese Sociální péče 3259/7, v Ústí nad Labem. Kontrolovaná osoba vyráběla  balená hotová jídla - obědové menu cca 50 kusů denně - v kuchyňském koutě neodděleném od soukromých obytných prostor v bytě 1+1 a to za všeobecně nepřijatelných provozních podmínek.

V prostorách chyběla například lednice na uchování surovin a připravených jídel, dřez byl používán na mytí domácího nádobí. Vybavení i prostory pro přípravu jídel nebyly dostatečně uzpůsobeny pro udržení základních hygienických podmínek, nutných pro zaručení bezpečné výroby potravin.

Další uzavřenou provozovnou byla CUKRÁRNA U Krtečka s adresou Svatopluka Čecha 523/47 v Jablonci nad Nisou, kterou provozuje podnikatelka Jana Žloutková.

Vzhledem k rekonstrukčním a stavebně nedokončeným pracím ve skladové a částečně i výrobní části provozovny docházelo k riziku kontaminace surovin pro výrobu a ploch určených pro výrobu pekařských a cukrářských výrobků a výrobků studené kuchyně. V užívaných prostorách byly nedokončené či nedostatečně zakryté narušené stěny i stropy. Částečně obnažené zdivo s elektroinstalací představovalo celkově nevhodné prostředí pro skladování a výrobu potravin. V daných podmínkách tak nebylo ani možné zajistit odpovídající čištění a sanitaci prostor. 

Z uvedených důvodů SZPI přistoupila k uložení opatření ve formě zákazu užívání prostor až do odstranění zjištěných nedostatků a zahájí s oběma provozovateli správní řízení o uložení pokuty.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info