Moravské nakládačky jdou na odbyt, Efko za 100 milionů rozšíří továrnu

Největší zpracovatel jihomoravských okurek Efko CZ plánuje rozšířit svoji továrnu na sterilovanou zeleninu ve Veselí nad Lužnicí. Společnost kvůli rostoucímu odbytu v příštích třech letech investuje desítky milionů korun do nových technologií i budov.

Podle ředitele Efka CZ Tomáše Kučery se firmě obchodně daří, ale poslední roky neřešila svůj rozvoj. „Hodláme proto investovat do rozšíření výrobních a skladových kapacit a samozřejmě i do technologií,“ uvedl Kučera pro E15.cz. Efko podle něj investuje během tří let 80 až 100 milionů korun. Kapacita továrny ve Veselí se má díky tomu zvednout o třetinu.

Společnost každoročně zpracuje miliony kilogramů zeleniny a ovoce. Její vlajkovou lodí jsou ale tradiční nakládačky. V roce 2013 naložila a zavařila rekordních 1,2 milionu kilogramů okurek z moravských polí. Stala se tak prý největším výrobcem jihomoravských okurek.

Efko však produkuje i další nakládanou zeleninu, jako feferonky, zelí nebo řepu. Vyrábí ale i sterilované ovoce a saláty. „Tíhneme nicméně k jednodruhovému zboží,“ doplnil Tomáš Kučera.

Rakouská matka opouští Polsko

Expanze závodu ve Veselí je součástí změn v celém mateřském koncernu Efko Frischfrucht und Delikatessen. Ten podle vyjádření generálního ředitele Klause Hrabyho pro rakouská média za 20 milionů eur modernizuje svoji centrálu v rakouském Eferdingu, ale zároveň se stahuje z Polska, kam se v uplynulých šesti letech neúspěšně pokoušel proniknout.

Rakouské Efko založili zemědělci
Efko vzniklo v roce 1941 coby zemědělské družstvo v hornorakouském Eferdingu. V současnosti zemědělci drží ve firmě 49procentní podíl, zbytek má finanční ústav Raiffeisen Landesbank. Do tehdejšího Československa firma vstoupila v roce 1992, továrnu ve Veselí nad Lužnicí pak otevřela v druhé polovině 90. let. Celé Efko každoročně zpracovává přes 85 tisíc tun víc než 70 druhů ovoce a zeleniny.

Tržby Efka CZ podle Hrabyho loni dosáhly 16,9 milionu eur (kolem 470 milionů korun). V továrně pracuje přes 60 stálých zaměstnanců, další víc než dvě desítky lidí firma nabírá pro sezónní práce. Podnik zásobuje český i slovenský trh a vyváží také do západní Evropy.

Celá rakouská firma Efko Frischfrucht und Delikatessen zaměstnává přes 520 lidí, přičemž loni vykázala obrat téměř 147 milionů eur (přes čtyři miliardy korun). Na trhu v Rakousku ovládá 40procentní podíl. Kromě Česka má dceřinnou společnost rovněž v Bavorsku.

Autor článku: David Vagaday

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info