Souhrn událostí uplynulého dne – 29.1.2015

Lhůta pro nahlášení dovozu masa se opět zkrátí na 24 hodin

Dovoz masa se dnes musí hlásit dva dny předem. Tato povinnost by se měla opět zkrátit na původní jeden den. Dohodli se na tom importéři, zpracovatelé a ministerstvo zemědělství. Dočasné zpřísnění reagovalo na ruské sankce a mělo chránit český trh před nelegálními dovozy.

Ministr zemědělství Jurečka: Zemědělce letos podpoříme více než 53 miliardami korun

O téměř dvě miliardy korun více než v předchozím roce půjde letos na podporu zemědělského sektoru ze státního rozpočtu. Pro rok 2015 totiž vyjednal ministr zemědělství Marian Jurečka 18,4 miliardy korun. V roce 2014 šlo do zemědělství 16,5 miliardy korun.

Vinaři překonali špatný podzim, jejich produkce letos neklesne

Tuzemské vinohrady na podzim skrápěly vydatné deště a mnozí vinaři kvůli obavám z plísní raději začali sklízet úrodu dříve než obvykle. I přes nepříznivý podzim a potíže s nižší cukernatostí ale zřejmě v letošní sezoně 2014 až 2015 produkce vína v Česku neklesne.

Brazilci si způsobili rekordní sucho, neúroda zdražuje kávu

Brazílie bojuje s nejhoršími suchy za osm desetiletí, úlevu nepřinesla ani letní sezona jindy bohatá na deště. Kvůli slabým srážkám zůstávají některé vodní rezervoáry téměř prázdné, nejvíce je zasaženo nejlidnatější město země Sao Paulo. Kvůli omezenému provozu hydroelektráren mají Brazilci potíže s dodávkami elektřiny, problémy hlásí zemědělci.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info