Produkce masa v Česku po 11 letech poklesu se loni zvýšila

Produkce masa v České republice po 11 letech poklesu loni meziročně vzrostla o 0,8 procenta na 451.186 tun. Snížila se jen okrajová produkce koňského a kozího masa, u ostatních druhů byl nárůst. Mléka vykoupeného od českých zemědělců v loňském roce přibylo o 1,3 procenta na 2,35 miliardy litrů. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Produkce masa i nákup mléka se loni snížily jen v prvním čtvrtletí, v dalších třech kvartálech už rostly. Ve čtvrtém čtvrtletí se výroba masa zvýšila o 1,2 procenta na 115.244 tun, nákup mléka stoupl o 3,3 procenta na 576 milionů litrů.

Produkce vepřového, která obnáší víc než polovinu celkové výroby masa v ČR, se loni zvýšila o 0,7 procenta na 235.991 tun. U hovězího a telecího byl nárůst o 1,1 procenta, u drůbežího o 0,8 procenta a v případě jehněčího o 15,1 procenta.

Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat loni klesly o 1,3 procenta a prohloubil se schodek zahraničního obchodu s vepřovým. Zahraniční obchod s živými prasaty za období od prosince 2013 do loňského listopadu byl ale v přebytku.

V loňském roce se snížily také ceny producentů jatečných kuřat o 3,5 procenta, telat o 13 procent, krav o 4,3 procenta a jalovic o 0,9 procenta. U býků naopak ceny výrobců vzrostly o 0,8 procenta. U drůbežího i hovězího stejně jako u vepřového převažoval dovoz nad vývozem.

Vepřové maso pocházelo loni hlavně z Německa, Španělska a Polska, drůbeží z Polska, Brazílie a Maďarska a hovězí maso se nejčastěji dováželo z Polska, Nizozemska a Německa.

U mléka průměrná cena u zemědělců loni vzrostla o 13,1 procenta na 9,50 koruny za litr. Nejnižší byla v prosinci a nejvyšší v dubnu. V zahraničním obchodě s mlékem a mléčnými výrobky výrazně převyšoval vývoz nad dovozem.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info