V českých rybnících je příliš mnoho kaprů. Hubí ptactvo

Česká společnost ornitologická vyhlásila letošním Ptákem roku potápku černokrkou. Ukazuje na aktuální problém českých rybníků, které jsou přecpané kapry a znečištěné z okolních polí, na což právě doplácejí potápky i další druhy.

Potápka patřila před lety v české přírodě k hojným druhům. V padesátých a šedesátých letech hnízdily potápky černokrké v koloniích i o několika stovkách párů. Jenže teď tento ptačí druh z Česka téměř vymizel. V loňském roce našli ornitologové už jen 50 hnízd.

"Takto drastický pokles dříve silné populace nemá v evropském kontextu obdoby. Podobná situace není ani v okolních zemích, například v Polsku či Německu se potápkám stále daří dobře. Příčiny úbytku tedy musíme hledat u nás doma," říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Na hlavní důvod upozornil časopis TÝDEN už ve svém vánočním vydání - potápky a další druhy ubývají zejména kvůli intenzivnímu chovu kaprů. Ornitologové potvrzují, že příliš mnoho kaprů jednak kalí vodu, takže ptáci nevidí potravu, jednak zcela mění složení živočichů i rostlin v rybnících. Dalším problémem je nadměrné množství fosforu z hnojení okolních polí, který deště splachují do rybníků. Kvůli fosforu je ve vodě nedostatek kyslíku, takže se rybníky mění v páchnoucí břečku. V rybnících je rovněž nadmíru dusíku.

"Je to problém celé krajiny, která je intenzivně obhospodařována i mimo rybníky," řekl TÝDNU Petr Musil z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze. Upozornil, že například poláka chocholačky žije na Třeboňsku už jen zhruba desetina stavu z počátku 80. let. Polák velký je na 23 procentech.

Potápka černokrká, kterou čeští ornitologové vybrali jako letošního Ptáka roku, patří rovněž mezi typické ptáky rybníků a odráží všechny jejich současné problémy. Její potravu tvoří především různí vodní korýši a larvy hmyzu. Protože se při lovu řídí zrakem, k životu potřebuje rybníky s čistou vodou plné nejrůznějších forem života.

"Podle přítomnosti potápek tedy na první pohled poznáme "zdraví" toho kterého rybníka. Lokality s jejich výskytem patří u nás nejen z ornitologického hlediska k těm nejcennějším," konstatovala Česká společnost ornitologická. Potápka je podle organizace příkladem nutnosti komplexního přístupu k ochraně přírody a krajiny. Ačkoli jde o druh striktně vázaný na vodní prostředí, některé příčiny jejího úbytku leží i daleko od rybničních břehů.

"Pokud dokážeme vytvořit prostředí vhodné a atraktivní pro potápky, pomůžeme tím i řadě dalších druhů vázaných na mokřady. Celkově pak bude naše krajina bohatší a krásnější, nemluvě o možnosti vykoupat se v čistém rybníce," uvedla ornitologická společnost.

Pozitivní příklady podle ornitologů existují. "Snížením rybích obsádek a vhodnou úpravou okolí se podařilo rychle vrátit dřívější kypící život. Jsou to ostatně ta místa, kde se dodnes můžeme setkat i s letošním ptákem roku, například Vrbenské rybníky u Českých Budějovic, Lednické rybníky, rybník Řežabinec na Písecku, rybník Rod na Třeboňsku, Bohdanečský rybník nebo extenzivněji využívané rybníky v Poodří," dodala Česká společnost ornitologická.

Autor: Pavel Baroch

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info