Ptákem roku 2015 se stala potápka černokrká, které se v Česku nedaří

Ptákem roku 2015 vyhlásila Česká společnost ornitologická (ČSO) potápku černokrkou, která je typickým ptákem rybníků a odráží všechny jejich problémy. Z Česka tento ptačí druh přitom téměř vymizel, ačkoli ještě nedávno se zde vyskytoval v hojných počtech. Například v sousedním Polsku nebo Německu se potápkám černokrkým stále daří, sdělil ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Ještě v 50. a 60. letech minulého století v Česku hnízdily potápky černokrké v koloniích i o několika stovkách párů, loni se jich podařilo najít jen 50 hnízd. Podle Vermouzka takto dramatický pokles silné populace potápek černokrkých nemá v evropském kontextu obdoby. V okolních zemí se s ničím takovým ornitologové nesetkali, podle nich je proto nutné hledat příčiny úbytku potápek v Česku.

"Tento krásný a elegantní pták je ztělesněním problémů, ve kterých se nacházejí české a moravské rybníky," uvedli ornitologové.

Potravou potápek černokrkých jsou hlavně vodní korýši a larvy hmyzu. Při jejich lovu se ptáci řídí zrakem, proto potřebují rybníky s čistou vodou. Podle ornitologů se na úbytku potápek podepsal příliš intenzivní chov kaprů, kteří kalí vodu a zcela změní složení živočichů i rostlin ve vodě. Druhým problémem je nadměrné množství fosforu, který se do vody dostává z okolních polí. Velké množství fosforu vede k nedostatku kyslíku ve vodě. Podle přítomnosti potápek tak lze podle ornitologů na první pohled poznat "zdraví" rybníka a lokality s výskytem potápek černokrkých patří v Česku k těm nejcennějším.

Podle zkušeností ornitologů lze snížením rybích obsádek a vhodnou úpravou okolí zajistit návrat potápek černokrkých k rybníkům. Díky tomu se tak lze s nimi setkat u Vrbenských rybníků u Českých Budějovic, Lednických rybníků, u rybníku Řežabinec na Písecku, rybníku Rod na Třeboňsku nebo u Bohdanečského rybníku.

Kampaň Pták roku organizuje ČSO od roku 1992. Loňským ptákem roku se stal čáp černý a čáp bílý.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info