Výrobci nezdravých potravin se obávají jednotných obalů

Řadu kritických ohlasů vzbudilo v poslední době navrhované jednotné balení tabákových výrobků, o jehož zavedení uvažuje mimo jiné Velká Británie a Irsko. Podle irského serveru independent.ie se kritické hlasy ozvaly i od jednotlivých členů Evropské unie, například Itálie, Polska, Španělska, Maďarska, ale i České republiky a Slovenska. Nyní své obavy připojili i výrobci potravin a alkoholu, kteří se celkem logicky domnívají, že po tabáku přijdou na řadu i oni.

Podle agentury Bloomberg, která ve svém článku upozorňuje na nebezpečí právních důsledků zavádění jednotného balení, například již v roce 2012 zaslal potravinářský gigant, společnost Mars Int., dopis britské vládě, v němž zaznívají vážné obavy z vytvoření "klíčového precedentu" pro jednotné balení potravinářských výrobků.

Analytik bankovního domu Berenberg Erik Bloomquist v zmíněném článku agentury Bloomberg vysvětluje: "Myslím, že je velmi pravděpodobné, že 'plain packaging' bude zaveden i v jiných kategoriích zboží, zejména pak u alkoholu a potravin označovaných jako nezdravé," a upozornil, že ve chvíli, kdy bude jednotné balení tabáku zavedeno, bude už příliš pozdě něco dělat, jelikož zde bude existovat precedent.

Podle společnosti Marques, která je v článku mimo jiné citována a která v Evropě zastupuje zájmy značek, jako jsou Unilever nebo pivovar Anheuser-Busch, mají výrobci potravin a alkoholických nápojů obavy z vytvoření precedentu, který bude útokem na jejich duševní vlastnictví a který bude mít "katastrofální důsledky". Zde by se mohl skrývat právní problém pro jednotlivé země, které budou jednotné balení na svém území vyžadovat. Volný pohyb zboží a ochrana duševního vlastnictví jsou vázané mezinárodními úmluvami a je více než pravděpodobné, že v případě, kdy bude výrobce smět prodávat své zboží pouze v jednotném balení, nebezpečí mezinárodních žalob například za ušlý zisk rapidně naroste.

Sporné balení v Austrálii

Pozitivní efekt jednotného balení ve smyslu snížení konzumace tabákových výrobků nepotvrzují ani žádná relevantní data. Spíše naopak. Zatím jediná konkrétní čísla je možné získat z Austrálie, která zavedla jednotné balení před třemi lety. Čísla zveřejněná australským deníkem Fairfax ukazují, že dodávky tabáku maloobchodníkům v roce 2013 mírně vzrostly. A podle studie renomované poradenské společnosti KPMG australský nelegální trh s cigaretami navíc v roce 2013 meziročně vzrostl o devatenáct procent. Ušlé daňové příjmy byly vyčísleny na 1,1 miliardy australských dolarů. Jednotné balení cigaret tak evidentně přispívá k rozšíření nelegálního zboží a růstu černého trhu, protože jednotné krabičky se jednoduše lépe padělají. Jak by tomu bylo v případě jednotného balení "nezdravých" potravin a alkoholu, se zatím nikdo neodvažuje odhadovat.

Autor: - red -

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info