Známe stovku nejlepších vín roku. Podívejte se

Národní vinařské centrum ve Valticích ve středu odtajnilo složení letošního Salonu vín, tedy stovky nejlepších vín roku, o které rozhodli sommeliéři v několikastupňové anonymní degustaci. Dosud byl znám jen absolutní šampion, Rulandské bílé Ego75, výběr z hroznů 2013 Zámeckého vinařství Bzenec. Toto víno dominuje celé kategorii bílých suchých a polosuchých vín. Hrozny pochází ze slovácké vinařské podoblasti, z obce Vracov, viniční tratě Klínky.

Nejúspěšnějšími odrůdami letošního ročníku Salonu vín se staly Ryzlink rýnský s 9 zastoupeními, Chardonnay s 8 zastoupeními, dále Ryzlink vlašský, Sauvignon, Veltlínské zelené a Cuvée se 7 zastoupeními a Rulandské bílé a Rulandské šedé se 6 zastoupeními. Tramín červený a Pálava mají 5 zastoupení, Frankova a Rulandské modré 4.

Salon vín se pro veřejnost otevře už v sobotu 28. února a lidé budou moci tradičně všechna vína ochutnat, a to v podzemí zámku ve Valticích. Letos očekává Národní vinařské centrum v návaznosti na ocenění Top vinařský cíl další nárůst návštěvnosti. „Salon vín prezentuje špičku našeho vinařství a pro mnohé vinaře a milovníky našich vín je jeho vyhlášení nejdůležitější vinařskou událostí roku," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Mezi bílými polosladkými letos zvítězilo Rulandské šedé 2013 z vinařství Lahofer. V kategorii sladkých vín je vítězem Pálava 2013 ledové víno Bronislava Vajbara, šumivá vína vyhrál Chateau Bzenec brut 2011. Červeným vínům kraluje Laurot 2012 z Vinselektu Michlovský, tato firma má letos vůbec největší zastoupení v Salonu (18 vín). V kategorii růžových vín pak zvítězil Znovín se svým Cabernet Sauvignon rosé 2013.

Ročníkem s největším zastoupením je ročník 2013 s 67 víny, ročník 2011 se 14 a ročník 2012 se 13 víny. Nejstarší víno je z roku 2005 a také se zde letos vyskytuje jeden sekt „bez ročníku". 

Seznam stovky nejlepších vín najdete ZDE

Autor: Jan Klička

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info