Svaz: Stát přijde kvůli černém trhu s vínem ročně o 2,5 miliardy Kč

Stát přijde v důsledku černého trhu s vínem ročně zhruba o 2,5 miliardy korun. Uvedl to na tiskové konferenci prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray. Podle studií, které si svaz nechal vypracovat, skončí nezdaněno zhruba 100 milionů litrů vína ročně. Sudové víno se v Česku prodává na zhruba 30.000 místech. Takové množství prodejců není možné za současných právních předpisů uhlídat, dodal.

Černý prodej vína má podle Nyitraye několik podob. "Zaprvé, je to prodej vína, které je dovezeno načerno, načerno prodáváno, nezatíženo daní z přidané hodnoty a následně zisky z toho nejsou zatíženy ani daní z příjmu," uvedl. Nelegální prodej podle něj vytváří prostor, aby se prodávalo pančované nebo falšované víno. "Pančované víno je víno, které je nějakým způsobem nedovoleně upravováno, buďto přidáním vody, glycerolu, syntetických barviv, cukru a jiných látek," popsal praktiky podvodníků. Falšované víno je takové, které bylo vyrobeno v zahraničí, je však vydáváno za produkt domácích vinařů.

Podle Nyitraye by se víno od domácích vinařů mohlo kromě vlastních sklepů či prodejen mohlo prodávat ve vinotékách či vinárnách jako dosud. Tato prodejní místa však budou muset s konkrétním vinařem uzavřít smlouvu, která bude sloužit jako certifikát o původu vína. "Tudíž bude zaručeno, že oba dva subjekty půjdou ze svou kůží na trh a nedovolí, aby jim někdo zkazil renomé," poznamenal.

Svaz podle něj má více než dvě desítky opatření, která by černý trh měla omezit. Základem by mělo být zamezení pašování vína do Česka. Problematické jsou především černé dovozy z ostatních států EU. Podléhají totiž výrazně liberálnějšímu režimu, než dovozy ze třetích zemí a jsou nyní takřka nekontrolovatelné.

Bouřlivé debaty ve vinařském oboru vzbudila nedávná informace o tom, že by chystaná vinařská novela mohla radikálně omezit prodej sudového vína například ve vinotékách. Podle ministerstva zemědělství je omezení prodeje sudového vína pouze jednou ze tří zamýšlených variant, jak se s jeho falšováním vypořádat. Kterou úřad vybere není zatím známo. První z nich počítá s tím, že stáčené víno bude možné prodávat pouze u výrobce vína, tedy u vinaře ve sklepě. Druhou variantou je prodej vína v obalech, které nebude možné falzifikovat, třetí má být posílení kontrol.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info