Pančování vína by mělo být trestným činem, prohlásil senátor Hajda

Zákaz sudového vína? To nás zlikviduje, křičeli minulý týden vinaři. Buďte v klidu, přistoupím na dohodu, dává teď zpátečku ministr zemědělství Marian Jurečka. Z jeho resortu vyšla zpráva o hrozícím zákazu prodeje vína ze sudu jako ochrana před jeho pančováním.

Jurečka, který ve čtvrtek navštívil Brno, chce tvrdě zasáhnout proti falšování a pančování vína. Tvrdí ale, že v úvahu připadá několik variant. „V polovině března se sejdu s vinaři, abychom připravili podklady k novele zákona o vinohradnictví a vinařství. Až poté ji ministerstvo předloží," nastínil postup Jurečka.

Návrh reaguje na výsledky loňských kontrol Státní zemědělské inspekce, která zjistila, že každé třetí sudové víno je pančované nebo falšované.

To je podle senátora za Břeclav Jana Hajdy alarmující a navrhuje razantní řešení. „Měly by se posílit kontroly a v případě, že by se zjistilo pochybení, navrhuji posuzovat to za trestný čin," tvrdí muž, který se problematice vinařství dlouhodobě věnuje a působí jako poradce premiéra Bohuslava Sobotky v oblasti zemědělství.

Hajda je zároveň přesvědčený, že novela zákona by měla obsahovat registraci nebo autorizaci vinařů. „Vinaři se vystaví licence, aby mohl prodávat víno a kupující měl jistotu, že se v provozovně skutečně prodávají například moravská vína," vysvětlil senátor.

Ministr Jurečka chce, aby změny, na kterých se v březnu s vinaři dohodne, platily od ledna příštího roku. Podle něj je nejlepší řešení prodej sudových vín u vinařů ve sklepech či jejich vinotékách anebo v podnicích, které mají s vinaři smlouvu.

Autor: Věra Sychrová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info