Souhrn událostí uplynulého dne – 2. 3. 2015

Třetina českých včelstev nepřežila zimu. Obnova bude stát miliardu

Včelaři v Česku přes zimu především kvůli nemoci varroáze přišli zhruba o 35 procent včelstev, vyplývá to z předběžných odhadů Českého svazu včelařů. Epidemie je podobná té ze zimy mezi roky 2007 a 2008, při níž zahynula třetina včel. Trvalo pak několik let, než se jejich počty zvýšily.

Obchodní řetězce se více snaží zkrátit cesty ovoce a zeleniny do obchodů

Obchodní řetězce se v poslední době více snaží zkracovat cesty ovoce a zeleniny do obchodů, a to jak od českých pěstitelů, tak i ze zahraničí. Důvodem je úspora nákladů a zachování čerstvosti. Někteří obchodníci také více využívají přímé dovozy ze zahraničí, bez importéra, jehož využití prodlouží cestu plodů na regály o jeden až dva dny. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci.

Svaz vinařů chce, aby pančování vína bylo trestným činem

Svaz vinařů chce, aby pančování vína bylo trestným činem. Podle předsedy Svazu vinařů Tibora Nyitraye se problémy týkají zejména sudového vína, nedostatky jsou ale i v prodeji vína v lahvích. Legislativní změny podpoří i Jihomoravský kraj, kde se vyrábí přes 90 procent tuzemské vinařské produkce.

Stavy drůbeže na jihu Čech loni meziročně klesly o pětinu

Stavy drůbeže na jihu Čech loni meziročně klesly o více než pětinu, na 1,855.000 kusů. Podíl jihočeských zemědělců na chovu drůbeže České republiky se tak meziročně snížil z více než 11 procent na necelých devět. V mezikrajském srovnání jižní Čechy klesly ze čtvrtého místa v roce 2013 na šesté.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info