Letenské prase aneb Zabíjačka v muzeu
05.03.2015 | MZe ČR
Zažít tradiční domácí zabíjačku mohou návštěvníci, kteří přijdou v sobotu 7. března do Národního zemědělského muzea (NZM) v Praze. Již poosmé se tam uskuteční akce s názvem Letenské prase aneb Zabíjačka v muzeu. Pro návštěvníky akce, nad níž převzal záštitu ministr zemědělství Marian Jurečka, je připraven speciální program. Zároveň mohou navštívit stálé expozice i nově otevřené výstavy NZM, jehož zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství.
„Většina dnešních dětí ani neví, jak se vlastně zpracovává maso, které dostávají k obědu. Chceme to změnit, takže zájemci všech věkových kategorií tak uvidí, jak vypadalo zpracování vepře domácího v předjarním období, kdy ve většině chalup po dlouhé zimě docházely zásoby z minulého roku. Zabíjačka je vlastně takovou oslavou brzkého příchodu jara a toho, že lidé přečkali další zimu,“ řekl ředitel NZM Praha Milan Půček.
Návštěvníci muzea budou moci v sobotu na jeho dvoře sledovat především tradiční postupy zpracování vepřového masa, které předvedou odborníci z Řeznictví Hudera a syn, a to vždy od 11.00, 14.00 a 16.00. Po celý den budou mít také příležitost si na muzejním dvoře koupit a ochutnat gastronomické speciality, včetně piva, vína a destilátů.
Doprovodný program mezi 10. a 18. hodinou zahrnuje divadlo pro děti, ukázky tradičních lidových řemesel, práce modelářů nebo třeba možnost zastřílet si na laserové myslivecké střelnici.
Návštěvníci si mohou prohlédnout stálé expozice, včetně největší sbírky zemědělské techniky v Praze s názvem Jede traktor, výstavu O pivu – z chmelnice až na náš stůl nebo interaktivní výstavy o historii potravinářských obalů Od věku sloužím člověku.
Po celou dobu sobotní akce nabízí NZM Praha možnost využít slevu na vstupném.
V případě zájmu o další informace, kontaktujte pracovníka oddělení propagace NZM Praha Petra Maška na tel. +420 720 306 476 nebo e-mailem na petr.masek@nzm.cz.
Další články v kategorii
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)

Tweet



