Horké čokolády v testu propadly. Většina z nich je spíš řídké kakao
10.03.2015 | iDNES.cz
Čokoládovny, vyhlášené cukrárny, automaty na nádražích, ale i dobře známá rychlá občerstvení. Redakce Testu nakoupila celkem čtrnáct horkých čokolád. Rozdíly v kvalitě byly opravdu obrovské. Dvanáct vzorků bylo z hlediska obsahu čokolády propadákem. Většina z nich bylo spíš řídké kakao.
„Spousta vzorků byla uměle přislazená, aby zamaskovala nedostatek kakaa a čokolády,“ myslí si jeden z ochutnávajících František Kovařík. „Byly tam vzorky, které připomínaly čokoládu smíchanou s mořskou vodou,“ podotkla testující Iveta Šístková. „U těch hustších čokolád bylo poměrně dost cítit, že jsou nastavované škrobem,“ konstatoval jiný porotce Lukáš Vápenka.
Vzorky se testovaly v laboratořích Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT), hlavně na obsah čokolády. „U nás jsme stanovovali obsah kofeinu a theobrominu. Pak jsme spočítali obsah tuku kakaové sušiny a stanovili profil obsažených cukrů,“ vysvětlil Aleš Rajchl, vedoucí laboratoře Ústavu konzervace potravin VŠCHT.
Test sledoval také rozdíly deklarovaného množství čokolády v kelímku. Nalití pod míru, ale i nad míru bylo velmi časté. Jen vzorek z McDonald´s obsahoval přesně takový objem tekutiny, jaký řetězec zákazníkům slibuje.
Nejdražší neznamená nejlepšíVítězem testu se stal vzorek z Choco Café U Červené židle v centru Prahy. Naopak nejméně si pochutnáte na čokoládě z automatu Café + co na pražském Hlavním nádraží. Nejlepší vzorek měl v porovnání s nejhorším dvacetkrát větší podíl tukoprosté kakaové sušiny.
Nejdražší čokoláda v přepočtu na 100 mililitrů z kavárny Julius Meinl v testu skončila až na 9. místě. Bylo také relativně překvapivé, že čokoláda z automatu na Hlavním nádraží měla jen třikrát menší podíl kakaa než čokoláda z renomovaného řetězce Starbucks.
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)

Tweet



