Válka likviduje pivní byznys v Rusku a na Ukrajině. Pociťují to i české pivovary

* Prodeje piva ze skupiny SABMiller klesly v Rusku za poslední dva roky téměř na polovinu.

* Skupina, která je majitelem Plzeňského Prazdroje, očekává letos další pokles.

* SABMiller provozuje pivovar také v Doněcku na Ukrajině, kde musel přerušovat provoz.

  • Více než 140milionové Rusko bylo ještě před pár lety pro pivovarnickou skupinu SABMiller druhým největším trhem z hlediska spotřeby piva. Teď ho ale spíše dotuje. Podobně jako Ukrajinu.

    "Objem piva prodaného v Rusku je téměř na polovině, každý zahraniční byznys tam teď bojuje. Už se snad dostáváme na dno," uvedla v rozhovoru pro HN Sue Clarková, šéfka evropské divize skupiny SABMiller, majitele Plzeňského Prazdroje.

    Rapidní pokles spotřeby pociťuje skupina v regionu v posledních dvou letech. V Rusku i na Ukrajině v tuto chvíli působí ve společném podniku s tureckým Efes, který zde provozuje několik pivovarů.

    "Ruská vláda bojuje s alkoholismem a změnila veškeré možné regulace. Zmizely třeba kiosky z ulic, kde si lidé kupovali pivo po cestě z práce a pili ho v metru," přiblížila Clarková. "Vláda také změnila balení, zakázala reklamu," dodala. Podle Clarkové ruská spotřeba ještě letos poklesne kvůli slábnoucímu rublu a domácí ekonomické situaci.

  • Efes z těchto důvodu zavřel v Rusku už dva pivovary. Loni v lednu zavřel i jeden v Moskvě, který původně zajišťoval asi pětinu veškeré ruské produkce piva.

    Šéfka evropského SABMilleru tvrdí, že na ruském trhu je z dlouhodobého hlediska stále perspektiva.

    "Je tu hodně spotřebitelů, kteří mají rádi pivo," tvrdí. O tom, že by se stáhla z Ruska, proto zatím neuvažuje.

    V Rusku se vypije přes 90 milionů hektolitrů piva, z České republiky sem ve velkém vyváží třeba plzeňský Pilsner Urquell.

    Kozel má pak právě v Rusku největší podíl na licenční výrobě. "Hlavní důvod pro tuto licenci je, že kvůli celním poplatkům by byl jeho export do Ruska ekonomicky nemožný," uvedla mluvčí Prazdroje Kateřina Krásová.

    Pro srovnání, Plzeňský Prazdroj loni v Česku uvařil deset milionů hektolitrů piva, z toho se přes tři miliony hektolitrů vyveze do zahraničí.

  • Problémy v Rusku mají i další pivovary - například skupina Carslberg se letos rozhodla prodat dva zdejší pivovary v Čeljabinsku a Krasnojarsku.

    Podobná situace je také na Ukrajině. Tady má SABMiller pivovar přimo v Doněcku, v baště proruských povstalců na východě Ukrajiny.

    "V srpnu jsme museli pivovar na čas zavřít. Dokud to nebude pro naše lidi nebezpečné, budeme ale ve vaření pokračovat," uvedla Clarková.

    Lucie Hrdličková

     

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info