Ministr zemědělství Jurečka s podnikatelskou misí v USA – jednání ve Washingtonu

Zastupitelský úřad Evropské unie v USA, federální ministerstvo zemědělství, Senát USA, Johns Hopkins University – to jsou místa, kde jednal ministr Marian Jurečka v první den své pracovní návštěvy Spojených států.

Program šéfa resortu zemědělství začal na české ambasádě ve Washingtonu, kde si spolu s podnikateli vyslechl přednášku českého právníka Ivo Trávníčka působícího v USA o úskalích zdejšího obchodu. Následovalo pracovní setkání s šéfem delegace EU ve Spojených státech Davidem O´Sullivanem. Společně řešili především otázky Transatlantického obchodního a investičního partnerství TTIP. „Nechceme, aby měl TTIP negativní dopad na české zemědělce. Bez zahrnutí ochrany zeměpisných označení není dohoda možná,“ řekl po jednání ministr Jurečka.

TTIP byl dominantním tématem jak na federálním ministerstvu zemědělství, tak i při schůzce s předsedou zemědělského výboru Senátu USA Patem Robertsem. „Pan senátor byl velmi otevřený, hovořil o situaci zemědělství v USA, o své podpoře Transatlantické obchodní dohodě. Dotkli jsme se také problematiky sucha v krajině a systému pojištění zemědělců, například při neúrodě,“ uvedl podrobnosti z jednání ministr Jurečka. K dohodě TTIP pak ještě doplnil: „Smlouva nás musí posunout kupředu. Jednání by měla vyřešit sporné body a měli bychom dosáhnout rychlé dohody. Tím totiž dáme jasný geopolitický vzkaz. Musíme dát zřetelně najevo, kdo jsou naši partneři.“

  • Hynek Jordán
  • ředitel Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info