Souhrn událostí uplynulého dne – 25.3. 2015

Česko možná zažaluje Brusel kvůli dotacím pro vinaře

Česko možná podá u Soudního dvoru EU žalobu na lednové rozhodnutí Evropské komise, podle něhož má vrátit Bruselu v přepočtu více než 50 milionů korun, které v minulosti vyplatilo vinařům coby dotace na ochranu vinic před ptáky. O tom, zda stát žalobu podá, má ve středu rozhodnout vláda.

Otestovali jsme nafouknuté obaly: výrobek někdy zabírá jen setinu

Obaly jsou někdy příliš velké, zákazník tak může být po rozbalení výrobku nemile překvapen. Není výjimkou, když je v obalu více než polovina prázdného místa. Řada výrobců argumentuje svazující nutností uvést na obalu všechny povinné informace, jiní si však uvědomují, že jejich obaly jsou zbytečně velké a chtějí je zmenšit.

Brněnští vědci mají nový způsob pozorování rostlin v mikroskopech

Novou metodu pozorování rostlin v elektronových mikroskopech vyvinuli vědci z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd a Mendelovy univerzity v Brně. Metoda umožňuje lepší zobrazení rostlinných vzorků v přirozeně vlhkém stavu v jednotlivých fázích vývoje. Navíc je snazší a levnější než dosavadní.

Olomoučtí vědci vyvinuli ekologická hnojiva s rostlinnými hormony

Nová hnojiva pro polní i plodovou zeleninu, jejichž součástí jsou deriváty rostlinných hormonů cytokininů, vyvinuli výzkumníci z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum v Olomouci (CRH) ve spolupráci s břeclavskou společností Fosfa. Nové přípravky zvyšují výnosy a díky použití rostlinných hormonů jsou ekologické, sdělil dnes ČTK vědecký pracovník CRH a Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Radoslav Koprna.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info