U Lačnova rozkvetly tisíce květů vzácného šafránu bělokvětého

Tisíce květů vzácného šafránu bělokvětého rozkvetly v těchto dnech na loukách v okolí Lačnova na Vsetínsku. Lidé je mohou obdivovat v 18 lokalitách. Zájemců je stále více, lidé si „barevné koberce" často fotografují. Někteří se však chovají neohleduplně a kvůli dobré fotografii šafrány pošlapou, řekl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Chráněná rostlina bývá poslem jara. První květy se podle Orálka objevily minulý týden. „Letos rozkvetl v běžnou dobu, předloni až v dubnu, to byla dlouhá zima a bylo hodně sněhu," řekl Orálek. Loni byly naopak květy vidět brzy, už na začátku března.

K největším a nejvyhledávanějším lokalitám patří například louka za školou nebo na Sucháčkových pasekách. Šafrán se však často vyskytuje také v soukromých zahradách. „Hlavně tam, kde lidé mají včely. Včely mají květy kromě sněženek jako hlavní pastvu," uvedl Orálek. Na jedné zahradě o velikosti asi 60 krát 40 metrů napočítali ochránci přírody zhruba 30.000 květů. „Nepočítáme samozřejmě každou květinu, ale najdeme tři různé metry čtvereční, spočítáme počet květů a pak to vynásobíme," řekl Orálek.

Nejvýše položenou lokalitou jsou Vařákovy paseky ve výšce 700 metrů nad mořem, které byly za druhé světové války vypáleny. „Zůstaly tam čtyři rostliny, 15 let jsme tu lokalitu udržovali a nyní je tam přes tisíc rostlin. Symbolicky říkám, že to zůstalo po osídlení, že se šafrán nechce vzdát," řekl Orálek.

Kvete asi deset dní

Šafránu se podle něj nejvíce daří na udržovaných loukách. „Pokud lokalitu lidé neudržují, vysoká tráva ho udusí," uvedl ochránce přírody. Rostlina kvete asi deset dní, záleží také na vlhkosti. Šafrán bělokvětý se vyskytuje na osmi místech v zemi, okolí Lačnova je však nejvýznamnější lokalitou.

Šafrán není původní rostlinou, pravděpodobně se do Lačnova dostal z alpské oblasti v době napoleonských válek s krmivem pro koně. Rozmnožuje se snadno semeny, která se sem dostala právě se senem z alpských luk. „Možné je také, že se sem dostal na vozech formanů," řekl Orálek. V regionu se vyskytuje také šafrán karpatský. „Ten však kvete později, vyskytuje se v Zubří a na Kohútce," dodal.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info