Evropa stojí na prahu olivové krize. Kvůli infekci padnou miliony stromů

Infekce, kterou italští pěstitelé před několika měsíci objevili na listech staletých olivovníků, postupuje regionem a ohrožuje miliony stromů. Starý kontinent tak čelí hrozbě největšího mýcení olivovníků za poslední desítky let.

V příštích týdnech Evropská komise projedná návrh, podle něhož má být preventivně pokáceno na 11 milionů italských olivovníků. Úředníci i zemědělci tak věří, že šíření nákazy zastaví. Trh s olivovým olejem mezitím zažívá horké chvíle, ceny jsou nejvýše za posledních sedm let.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin varoval před „velkým problémem“ u olivovníků už letos v lednu, od té doby ale nákaza dál postoupila. Olej jako jeden ze základních produktů zpracování oliv tak podstatně podražil. Od začátku roku vzrostly ceny panenského olivového oleje ve společné měně o patnáct procent. Nez moc propukla v ten nejméně příhodný okamžik, výroba oleje má totiž letos podle odhadů Mezinárodního olivového koncilu v Itálii a Španělsku po loňské špatné úrodě oliv takřka o třetinu poklesnout.

Bakterie Xylella festidiosa se na polích objevila už v roce 2013, vedle oliv představuje nebezpečí i pro citrusy a hrozny. Skutečným problémem se ale stala až loni poté, co se v jihoitalském Lecce začala nekontrolovaně šířit. Podle odhadů evropských úřadů je zde nemocí napadeno kolem 12 procent olivovníků. Opatření proti šíření bakterie byla přijata už loni, nárazníková pásma kolem infikovaných oblastí a omezení obchodu však nebyla dostatečně účinná, a proto má přijít ke slovu radikální scénář.

Kácení by se mohlo týkat oblasti o velikosti 20 tisíc akrů mezi italskými městy Lecce a Brindisi, přičemž některé ze stromů jsou až 500 let staré. Kácení by tvrdě zasáhlo do ekonomiky regionu, který je na pěstování oliv existenčně závislý a olivové háje se dědí generace na generaci. „Pro pěstitele to bude velmi bolestivé, ale nejúčinnějším nástrojem proti šíření infekce bude vykácení všech postižených stromů, a to co nejrychleji,“ uvedl evropský komisař pro bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis.

Podle Evropské komise počítá program vedle mýcení a rozšíření nárazníkových zón i s přísným omezením pohybu mladých stromků. Zemědělci by měli mít nárok na kompenzace, její parametry ale zatím nejsou známy.

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info