Boje na Blízkém východě dle Červeného kříže ničí zdroje vody

V konfliktech na Blízkém východě bojovníci stále častěji úmyslně ničí zásobárny pitné i užitkové vody a čističky odpadních vod. Zhoršují tím už tak dost špatnou situaci v zásobování domácností i zemědělství vodou, uvedl ve své zprávě Mezinárodní výbor Červeného kříže.

Zásoby vody v mnoha oblastech neklidného regionu přestávají dostačovat potřebám rostoucího počtu obyvatel. Letos navíc region zaznamenal rekordně málo srážek. Podle Červeného kříže to byly ale válečné události, které systém zásobování vodou na Blízkém východě přivedly "na pokraj kolapsu".

Radikálové v Sýrii, Iráku a Pásmu Gazy navíc podle zprávy Červeného kříže používali přístup k pitné vodě a elektřině v mnoha případech jako "taktickou zbraň". "V důsledku těžkých bojů nebo úmyslné sabotáže byla zničena řada vodovodních potrubí," uvedl Robert Mardini, ředitel Červeného kříže pro Blízký východ a severní Afriku. O přísun čerstvé vody tak podle něj přišly miliony lidí, kteří jsou nyní vystaveni riziku nemocí způsobených pitím závadné vody.

"S ohledem na dopady na životní prostředí, vodní zdroje a lidské zdraví je to časovaná bomba," komentoval situaci v regionu Michael Talhami, poradce Červeného kříže pro vodní zdroje.

Zpráva humanitární organizace uvádí také konkrétní případy zničených zařízení. Tak například jediná elektrárna v Pásmu Gazy podlehla bojům mezi Izraelem a palestinskými radikály v roce 2014.

Vážná je situace také v Sýrii. V pátém roce tamní občanské války způsobilo sucho výrazný úbytek produkce obilí, a země je tak prý odkázána na dovoz. Systém zásobování pitnou vodou je kvůli bojům v obzvlášť špatném stavu především v okolí hlavního města Damašku. Dvě nejdůležitější syrské čističky odpadních vod - v Damašku a Halabu - boje zcela zničily.

Nedostatek vody představuje podle zprávy obrovský problém také pro Jemen, nejchudší zemi arabského světa, která se začíná propadat do občanské války. "Podle předpovědí nebude mít hlavní město Saná v roce 2025 k dispozici žádnou vodu," uvádí zpráva Červeného kříže.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info