Novela vinařského zákona má podle Sobotky platit už za rok

Novela zákona o vinohradnictví a vinařství, která bude regulovat český trh s vínem, má platit patrně od příštího roku. Stát ale chce, aby podvodníci byli pod tlakem už nyní. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) má například spolupracovat s celníky. Novinářům to dnes ve Valticích na Břeclavsku řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Stát plánuje, že celní správa nyní bude online připojena na databázi SZPI, které dovozci musí 24 hodin předem hlásit dovážené zboží. Celníkům to pomůže při kontrolách.

Podle Sobotky už se aktivita celní, daňové správy a policie posílila. Celníci v pondělí zajistili v Brně téměř 40.000 litrů pančovaného vína za milion korun. Víno bylo ve 20.000 plastových lahvích připravených k distribuci.

Podle předsedy Svazu vinařů Tibora Nyitraye se státní instituce už rozpohybovaly. "Je vidět, že stát začal mít jiný přístup k celému problému," uvedl Nyitray k aktuální kontrole celníků.

Stát v novele zákona omezí prodej sudového vína z dovozu. Příště by se mohlo prodávat jen v označených baleních, jež nelze znovu plnit. Domácí vinaři budou moci sudové víno prodávat ve svých sklepech či prodejnách a ve smluvních vinotékách. Smlouvy by měla nově evidovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ministerstvo zemědělství chce novelu předložit vládě do konce dubna, aby mohla platit od příštího roku.

Podle analýz stát přijde kvůli černému trhu s vínem ročně o 2,5 miliardy korun. Nezdaněno skončí zhruba 100 milionů litrů vína ročně. Sudové víno se v Česku prodává zhruba na 30.000 místech. Takové množství prodejců prý není možné za současných právních předpisů uhlídat.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info