Mostecká vína opět uspěla. Kdysi měl vinici skoro každý Mostečan

Dvě špičková vína z Mostu se dostala mezi sto nejlepších tuzemských vín. V národní soutěži získaly prestižní ocenění Salon vín ČR mostecký Ryzlink rýnský, jakostní suché košer víno z vinice na vrchu Hněvín, a Cuvée Müller Thurgau-Ryzlink rýnský barrique, košer víno, které leží v dubovém sudu.

MOST UNIKÁT

V Mostě, jako jediném městě v Čechách, vlastnil každý majitel nemovitosti vinici. Již v 15. století přesáhl počet vinařů ve městě 500 osob. Pěstování vinné révy, která byla základem místní ekonomiky, rozšířili mniši. Zdroj: kniha Osud Mostecka

„Je to veliký úspěch," řekl Mosteckému deníku Ivan Váňa z Českého vinařství Chrámce, které už v minulosti v národní soutěži zabodovalo.

Vína z Mostu prošla několikastupňovým výběrem a hodnocením garantovaným Svazem vinařů ČR. Soutěžní vzorky z libovolných lahví odebírá nezávislý expert přímo u výrobce. Známka s logem „Salon vín České republiky" je chráněna Úřadem průmyslového vlastnictví ČR a pro vinařství z Mostu je to dobrá reklama. O místní vína je teď podle Váni větší zájem.

Obnovené mostecké vinařství vzniklo na bývalém Státním statku Most v obci Chrámce v roce 1967, kdy navázalo na přerušenou středověkou tradici. „Předkové s vínem dobře pracovali, my se je snažíme napodobit," uvedl Váňa. Loni vinaři obnovili vinici v Čepirohách.

Svou práci ukáží veřejnosti v sobotu 16. května, kdy bude v sídle vinařství v obci Chrámce u Mostu den otevřených dveří s jarmarkem.

Charakteristika vína

Mostecký Ryzlink rýnský, jakostní suché košer víno (Hněvín): Víno má jemnou žlutozelenou barvu se stříbrnými odlesky. Ve výrazné ovocné vůni se prolínají tóny zahradního peckovitého ovoce, především přezrálých meruněk, s kůrou citrusu a náznakem lučních kvítků. Ve středně plné ovocné chuti se opět objevují meruňky a ryngle. V ústech je víno velmi svěží, harmonické a pevná pikantní kyselinka mu dodává velkou pitelnost. V dochuti je patrná zemitost a mineralita.

Mostecké Cuvée Müller Thurgau-Ryzlink rýnský barrique, košer: Víno syté zlatožluté barvy se zlatavými odlesky, jehož atraktivní vzhled přímo vybízí k ochutnání. Výrazná vůně citrusových plodů s jemným tónem vanilky se pozvolna otevírá a nabízí širokou paletu aromat. V nose lze postupně nalézt pomerančovou kůru, mango, med, květ jasmínu a sladké koření. Ve vyvážené plné chuti se opět projevuje citrusové ovoce, především pomeranč, doplněné o tóny sladkého dřeva a vanilky ze zrání v barrique sudech. V dochuti nastupuje koření a skořicová kořenitost.

Zdroj: Národní vinařské centrum/Salon vín ČR

Vinařství v Mostě je písemně doloženo od roku 1207. Odborníci jsou ale přesvědčeni, že tu prosperovalo mnohem dříve, protože na počátku 13. století bylo velmi vyspělé. Víno z Mostu se vyváželo i do Saska.

Autor: Martin Vokurka

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info