Čistotní Češi: Vyprodukují téměř nejméně odpadů v EU

Češi ročně vyprodukují 307 kilogramů komunálního odpadu na osobu. Patří z tohoto hlediska k těm, kteří se chovají k přírodě nejšetrněji. Lépe už jsou na tom jenom čtyři další státy z evropské osmadvacítky. S tříděním odpadu si ale Češi příliš hlavu nedělají. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

V průměru loni podle Eurostatu každý Evropan vyprodukoval 481 kilogramů odpadu na osobu. Nejméně, 272 kilo, připadá na jednoho Rumuna. Hned za Rumuny následují Estonci, Poláci, Slováci a Češi. Naopak největší množství odpadu mají "na svědomí" Dánové se 747 kilogramy na osobu, následovaní Lucemburčany, Kypřany a Němci.

Poněkud hůře si na tom ale Češi stojí s tříděním odpadu. Tímto způsobem zpracují pouhých 21 procent z celkového množství. Evropský průměr je 28 procent. Opravdovými rekordmany jsou v tomto směru Slovinci a Němci, kteří vytřídí 55, respektive 47 procent celkového odpadu. Naopak nejhůře jsou na tom se třemi procenty Rumuni a se čtyřmi procenty Slováci.

Kompostování odpadu je pak nejobvyklejší v Rakousku (35 procent), Nizozemsku (26 procent) a Belgii (21 procent). Nejméně odpad kompostují s dvouprocentním podílem v Chorvatsku a s tříprocentním podílem v Česku a Bulharsku.

Autor: - pcl -

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info