Vodohospodáři investují miliony do větší bezpečnosti jezů

Miliony korun ročně investují vodohospodáři do vybavenosti jezů, které jsou považovány za nebezpečné. Se zástupci vodáků, Českým kanoistickým svazem i hasiči se pracovníci jednotlivých povodí snaží zlepšit vybavení zrádných jezů záchrannými pomůckami, různými zajišťovacími prvky či informačními tabulemi. ČTK o tom dnes informoval Radek Melichar z ministerstva zemědělství, pod které povodí spadají.

Na mnohé jezy tak postupně přibývají výstupné žebříky, sklopné kruhy pro jištění záchranářů nebo vrhací záchranné kruhy pro laickou záchranu. Bezpečnost mají zvýšit i nástupní a přenášecí místa pro vodáky, opravy či budování nových vodáckých propustí. "Tyto propusti byly postaveny například na jezech Jelení lávka v Českém Krumlově, buduje se na jezu v Černošicích a připravuje se na Sázavě a Nežárce," uvedl Melichar.

Jen Povodí Vltavy do zvýšení bezpečnosti jezů investovalo v letech 2011 až 2013 zhruba 21 milionů korun, loni 15 milionů a pro letošní a nadcházející roky plánuje utratit přibližně 28 milionů korun. Povodí Labe umístí do 15. dubna u deseti nebezpečných jezů infotabule se záchrannou házecí podkovou na laně. U jezů Zlíč a Viktorčin splav na Úpě, Janderov a Tuněchody na Chrudimce a Bakov a Kárané na Jizeře instaluje do konce června i výstupní žebříky a vázací prvky.

Povodí Ohře plánuje dokončit zprůchodnění jezu Černý Mlýn na Ohři, který označují vodáci za nebezpečný, a dolního jezu Loket. Opatření zvyšující bezpečnost na Ostravici ve Frýdku-Místku chce letos a příští rok vybudovat Povodí Odry. Náklady dosáhnou skoro milion korun.

Vodohospodáři se často potýkají s krádeží záchranných prvků, které musejí být kvůli bezpečnosti volně přístupné. Jen necelý rok sloužily k záchraně tonoucích pěnové podkovy a lana na nebezpečných jezech na Valašsku. Na nadcházející sezonu Povodí Moravy jezy znovu vybaví.

"Jezy jako vodní díla plní řadu vodohospodářských funkcí a nejsou primárně určeny ke splouvání. Jejich sjíždění je na vlastní nebezpečí, a proto by měl každý zodpovědně hodnotit stav případné překážky, velikost průtoku a další okolnosti,“ poznamenal náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa.

O víkendu zahájí vodáci letošní sezonu symbolickým odemykáním Sázavy, Lužnice, horní Odry nebo Úhlavy. Vody v řekách však zatím moc není.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info