Asociace a Mezinárodní rok půdy

Organizace spojených národů se rozhodla upřít v letošním roce pohled lidstva k půdě. Vyhlásila jej proto Mezinárodním rokem půdy. Cílem této iniciativy je zejména zvýšit povědomí veřejnosti a odpovědných orgánů o důležitosti ochrany půdy a jejího udržitelného obhospodařování.

Pokud je téma ochrany půdy a s půdou spojených rizik, jakými jsou vodní a větrná eroze, odplývání kvalitní zemědělské půdy k nezemědělským účelům či téma práv vlastníků půdy i jejich nájemců někde skutečně aktuální, pak je to bezesporu v České republice. Nikde ve světě nebyl tak systémově zpřetrhán vztah majitelů půdy k jejich pozemkům, jehož důsledkem je nebezpečně vysoký podíl půdy obhospodařovaný nájemci. Nikde jinde nepociťují důsledky zásahů do krajiny způsobené právě cílenou likvidací selského stavu v druhé polovině minulého století tak palčivě. I proto (nebo právě proto) se Asociace soukromého zemědělství ČR rozhodla co nejlépe využít letošního Mezinárodního roku půdy k řešení řady závažných témat, která s touto nejcennější zemědělskou komoditou souvisejí. 

„Tématu půdy a její ochrany se však naše stavovská organizace přirozeně věnuje od počátku svého působení. Tedy od doby, kdy bylo toto téma pod tlakem zástupců postsocialistického zemědělství všemi zcela paradoxně považováno za okrajové. Právě sedláci, znalí prostředí ve svém okolí, kde nejen hospodaří, ale také žijí, si totiž uvědomují rizika necitlivých zásahů člověka do přírody, obnovují pestrost krajiny budováním a udržováním krajinných prvků a přispívají k vyšší úrodnosti půdy,“ říká tajemník ASZ ČR Jaroslav Šebek.

A právě statky členů Asociace soukromého zemědělství ČR v různých koutech republiky se v letošním roce otevřou jak odborné, tak laické veřejnosti. Pro rodiny s dětmi zde bude ve spolupráci se společností Park tři věže připraven celodenní doprovodný program, možnost prohlídky hospodářství či nákupu farmářských produktů. Součástí každé akce však bude i půldenní seminář, zaměřený vždy na jedno konkrétní a zásadní téma týkající se půdy. Bude probíhat formou přednášek a diskusí s nejrůznějšími odborníky na danou problematiku, zástupci organizací, ale i samotnými sedláky a vlastníky půdy.

„Několik akcí tohoto typu jsme na statcích našich členů uspořádali již v loňském Mezinárodním roce rodinných farem. Jednoznačně se potvrdilo, že čeští sedláci, kteří hospodaří na rodinných gruntech, se mají čím pochlubit a že širokou veřejnost možnost lépe poznat tento typ hospodaření velmi láká. Čtyř celodenních slavností se vloni zúčastnilo téměř 20 tisíc návštěvníků,“ vysvětluje předseda ASZ ČR Josef Stehlík a dodává: „Sedláci se  dnes stávají hybnou silou ve všech oblastech zemědělské politiky, kterou se může náš stát chlubit jako přínosnou pro zlepšení účinné ochrany krajiny a především půdy. Kde jinde proto uskutečnit semináře spojené s tématikou půdy než právě na statcích?“

Asociace soukromého zemědělství velmi uvítala, že myšlenku zabývat se podrobněji problematikou půdního fondu podpořily i některé instituce a společnosti. Série akcí na farmách členů ASZ se proto mohou uskutečnit díky podpoře Ministerstva zemědělství ČR, které projekt z významné části financovalo. Hlavním partnerem letošních Selských slavností je Komerční banka, která poskytuje komplexní finanční služby včetně financování nákupu půdy, strojů a technologií i zvýhodněnou nabídku pro začínající zemědělce. Hlavním odborným partnerem je firma PRP Technologies, která bude na jednotlivých akcích informovat o důsledcích klesající úrodnosti půdy a demonstrovat ji pomocí půdních sond v jednotlivých lokalitách

Termíny Selských slavností a témata seminářů v Mezinárodním roce půdy: 

16. května * Farma Hrnčíř * Proseč pod Křemešníkem (okres Pelhřimov)

Půda v mém vlastnictví – legislativa týkající se vlastnických vztahů k půdě

6. června * Ekofarma Jalový dvůr * Heršpice (okres Vyškov) 

Kam se ztrácí naše půda? – problematika ubývání půdního fondu

4. července * Farma rodiny Zitkových * Vlčnov (okres Chrudim)

Hodnota mé půdy – hodnocení a oceňování zemědělské půdy

12. září * Statek Vodňanský * Blíževedly (okres Česká Lípa)

Chráním půdu správně? – ochrana půd před erozí

26. září * Farma rodiny Novákových * Obora (okres Tábor)

Půda jako dědictví dalším generacím – přirozené předávání rodinných statků

17. října * Statek Adámek a Vaněčkův statek * Čelina (okres Příbram)

Krajina státní hranicí nekončí – jak se hospodaří našim sousedům

Celé sérii Selských slavností budou ještě předcházet dva úvodní samostatné odborné semináře pod názvem „Půda – nejcennější komodita“

17. dubna * Hotel Obora Kinský * Chlumec nad Cidlinou

24. dubna * Hotel Záložna * Příkazy u Olomouce

K jednotlivým tématům:

Půda v mém vlastnictví

Práva vlastníků půdy svobodně nakládat se svým majetkem omezuje nekonečné množství zákonů, vyhlášek, metodických pokynů a dokumentů. Pokud vlastník půdy na svých pozemcích nehospodaří, vede to k jeho naprostému nezájmu za svá vlastnická práva bojovat. Řešení? Posílit ochranu vlastníků půdy.

Kam se ztrácí naše půda?

Logistická centra, průmyslové areály, obytné domy na původně zemědělské půdě... Zábory velmi kvalitní půdy, které právě v ČR nejvíce ubývá… Řešení? Důsledná finanční ochrana zemědělského půdního fondu.

Hodnota mé půdy

Půda je bezesporu nejcennějším výrobním prostředkem všech zemědělců. Nákup půdy je proto pro sedláky prioritou, investicí do budoucna a zárukou dalšího rozvoje statků. Řešení? Zabránit skoupení venkova oligarchy. 

Chráním půdu správně?

Postupující vodní a větrná eroze je největším problémem české krajiny, která zasahuje polovinu území naší země. Zvyšuje rizika poškození soukromého, obecního i státního majetku, neboť urychluje negativní důsledky klimatických extrémů, a to jak povodní, tak sucha, snižuje konkurenceschopnost českého zemědělství poklesem kvality půdy. Řešení? Monitoring eroze a důsledné potrestání viníků škod.

Půda jako dědictví dalším generacím

Masivní odplývání půdy do nezemědělských činností? Ne v případě rodinných farem!  Jedním ze strategických cílů rodinných farem je předat půdu v nejlepším možném stavu následujícím generacím, a i proto se snaží půdní držbu rozšířit, což v praxi přispívá ke zlepšení stavu životního prostředí. Řešení? Snaha o růst vlastnictví půdy obhospodařované rodinnými farmami.

Krajina státní hranicí nekončí

Jak se hospodaří našim sousedům? Jaké jsou v jiných státech možnosti ochrany půdy, jednání s vlastníky půdy a legislativa? Jaké změny jim přinesla implementace nových podmínek Společné zemědělské politiky EU? Řešení? Prohloubení spolupráce se zemědělskými organizacemi v ostatních státech.

Podstatou příležitosti diskutovat o půdě z nejrůznějších hledisek bude spolupráce se zástupci státní, nevládní a akademické sféry.

Například se Svazem vlastníků půdy ČR, Evropským svazem vlastníků půdy, Statním pozemkovým úřadem, Ministerstvy zemědělství a životního prostředí ČR, Výzkumným ústavem meliorací a ochrany půdy ČR, Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským, Ústavem zemědělské ekonomiky a informací, Českým statistickým úřadem, Masarykovou univerzitou Brno, Ústavem pro studium totalitních režimů, Svazem měst a obcí ČR a Spolkem pro obnovu venkova ČR.

Kromě zástupců zemědělských nevládních organizací budou vítanými a nejdůležitějšími účastníky a diskutéry na seminářích sedláci a vlastníci půdy z celé ČR.

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR a Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ

TZ 30 3 2015

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info