Stát mění tendr na rezervy masa. I kvůli Babišovi

Způsob zadávání veřejných zakázek na nákup masa do státních rezerv prochází radikální změnou. Správa státních hmotných rezerv nyní vyhlásila soutěž na dodávku tisíce tun mrazeného masa v hodnotě přes 90 milionů korun, a to podle zcela nových pravidel. Stalo se tak po roce a tři čtvrtě. Předchozí tendr byl zrušen po námitkách společnosti Animalco ze skupiny Agrofert miliardáře Andreje Babiše.

Správa upravila několik základních podmínek tendru; soutěž se má stát testem toho, zda bude podobný koncept u potravinových tendrů využívat i do budoucna. „Jsou to podmínky poměrně tvrdé, ale korektní. Oproti dřívějším letům to považuji za poměrně zásadní změnu,“ řekl deníku E15 šéf správy Pavel Švagr.

Schéma bude následující: správa rezerv v tendru najde dodavatele, od kterého nejprve mrazené maso odkoupí do státních rezerv. Ten pak bude mít povinnost maso skladovat a stát mu za to bude platit cenu, s níž firma uspěje v tendru. O celkovou dodávku se může nově podělit i více zájemců – buď zvítězí jedna firma s nabídkou na tisíc tun, nebo dvě, každá po pěti stech.

Žádné příplatky za obměnu

Mění se i systém skladování masa. Potraviny v rezervách se totiž musí kvůli spotřební lhůtě obměňovat. Dříve stát průběžně od dodavatele nakupoval čerstvé zboží a to staré prodával zpět, často však za velmi nevýhodných podmínek. Nově bude stát platit pouze za úschovu masa. Jeho obměnu bude muset zajistit dodavatel bez toho, že by státu cokoli navíc fakturoval.

Správa upustila od podmínky, aby uchazeč o zakázku disponoval pouze vlastním mrazicím skladem. Právě tento požadavek při minulém tendru napadla firma Animalco u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a správa loni v srpnu tendr raději zrušila. Podle zadávací dokumentace nového tendru nyní uchazeč může mít buď vlastní skladovací prostory, nebo je mít i dlouhodobě v nájmu – minimálně po dobu trvání smlouvy. „Je to zcela nová záležitost. Zatím studujeme podmínky tendru. Rozhodnutí o účasti nebo neúčasti ještě nepadlo,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Stát vypíše i tendry na čočku, rýži či mléko

Postupně bude správa hmotných rezerv hledat také dodavatele šedesáti tun čočky a devadesáti tun rýže. Dále bude poptávat 180 tun masových konzerv, 3500 tun sušeného a 500 tun kondenzovaného mléka. Hodlá tak zvýšit zásoby potravin ve státních zásobách, které stát považuje za nízké.

„Chceme se věnovat zvýšení potravinové bezpečnosti. Důvodem je, že historicky bylo množství potravin ve státních rezervách trochu podceněné,“ řekl Švagr. Podle dřívějších informací má nyní Česko zásoby potravin sotva na dny. A to i přesto, že přede dvěma a půl lety tehdejší vláda Petra Nečase rozhodla o zvýšení rezerv. To se ale nestalo.

Rýži nikdo dodávat nechtěl

Některé tendry se budou stejně jako u zmrazeného masa opakovat. Loni správa vypsala tendr na konzervy a rýži, oba ale musela zrušit. V případě konzerv se přihlásila jediná firma, u rýže dokonce žádná. Přilákat zájemce by tak mělo například to, že v tendru na konzervy nemusí jedna firma dodat celý objem, ale pouze třetinu.

Do budoucna by se státní zásoby mohly rozšířit i o další kategorie. Ve skladech správy a jejích obchodních partnerů je sice velké množství obilí, ale žádná mouka. V případě krize by tak bylo potřeba obilí nejprve namlít, což by znamenalo prodlevu v dodání chleba či rohlíků. „Vedeme diskuzi, jestli do budoucna máme mít zmrazené maso, nebo jestli by ekonomicky nebylo zajímavější mít živé stádo, kdy je čerstvé maso k dispozici okamžitě,“ dodal Švagr.

Dušan Kütner, redaktor deníku E15 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info