Vítěz Vinařství roku 2014 už bude letos sklízet v bio kvalitě

Letošní sklizeň z Vinařství Špalek z Nového Šaldorfu u Znojma už by mělo být v kvalitě bio. Vítěz soutěže Vinařství roku 2014 v kategorii malých vinařství se před třemi lety rozhodl, že půjde cestou přirozeného pěstování révy a požádalo si o certifikaci. Už od té doby tedy pěstuje v bio kvalitě, ovšem až letos certifikát získá, řekl ČTK Petr Ilgner z vinařství. Výroba bio vína je podle něj běžná v zahraničí, v Česku se zatím prosazuje pomaleji.

Do kategorie malých vinařství spadají ta, která vyrobí nejvýše 50.000 litrů vína ročně. V Novém Šaldorfu se o víno stará pět lidí. Firmu nyní řídí druhá a třetí generace zakladatele Františka Špalka. "Ocenění v soutěži bereme jako odměnu za vytrvalou a poctivou práci. Začínali jsme z ničeho bez cizího kapitálu a dnes hospodaříme na deseti hektarech a máme stabilní síť odběratelů," řekl Ilgner.

Ocenění by podle něj mělo pomoci s odbytem vína do budoucna. "Stále se snažíme hledat nové odběratele, které máme ve vinotékách, mezi velkoobchodníky, kteří zásobují gastroprovozy, a volně lze naše víno zakoupit také přímo u nás," uvedl Ilgner.

Stejně tak by mohla u zákazníků zabodovat i značka bio, přestože Ilgner upozorňuje, že v kvalitě rozdíl není a nebude. "Více než o výsledné víno jde o jeho pěstování, které je šetrné k přírodě a okolí, lépe se takto zachová biodiverzita," vysvětlil Ilgner. Biovína se musí řídit schválenými postupy ekologického zemědělství. Hrozny se zpracovávají tradičními postupy bez použití stabilizátorů, filtrace či šlechtěných kvasinek. "I v Česku se časem stane bio víno standardem," míní Ilgner. Nejvíce biovína vyprodukuje Španělsko a Francie, v posledních letech roste podíl ekologických vinic i v Itálii či Rakousku.

Vinařství obhospodařuje vinice na Viniční trati Kraví hora a vzniklo už v roce 1970. Po roce 1989 se z něj stal soukromý podnik a dělá i speciální vína jako likérové víno, víno na kvasnicích, některé víno také nechává zrát v dubových sudech. Půda, na níž se réva pěstuje, dodává hroznům speciální minerální chuť. Vinařství mimo jiné také využívá sklepy, které byly vyhloubené před 300 a 600 lety.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info