Výrobní ceny v průmyslu i zemědělství v březnu meziročně klesly

Ceny průmyslových výrobců v březnu meziročně klesly o 2,9 procenta, zejména kvůli opětovnému zlevnění koksu, ropných produktů a chemických látek. Ceny zemědělských výrobců se proti loňskému březnu snížily o 9,9 procenta, klesaly například ceny brambor, čerstvé zeleniny, ovoce a olejnin, dnes o tom informoval Český statistický úřad.

V meziměsíčním srovnání ale ceny průmyslových výrobců po šesti měsících poklesu vzrostly, a to o půl procenta. Nejrychleji se zvyšovaly ceny koksu a ropných produktů. Ceny zemědělských výrobců ve srovnání s únorem klesly o 0,4 procenta, zlevňovaly mléko, drůbež a ovoce.

„Za tímto vývojem je třeba hledat v první řadě stabilizaci cen ropy na světových trzích, jejíž cena se po strmém poklesu v druhé polovině loňského roku ustálila, ba i mírně roste," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. Analytik Komerční banky Jiří Škop dodal, že minulý rok výrobní ceny v průměru poklesly o 0,8 procenta a letos se patrně propadnou ke dvěma procentům. „V roce 2016 již ovšem očekáváme jejich průměrný růst o 2,6 procenta," odhadl.

Ceny stavebních prací se meziměsíčně zvýšily o 0,2 procenta, stejně jako ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví. Proti loňskému roku stavební práce zdražily o 0,9 procenta, materiál a výrobky o 0,2 procenta.

Ceny služeb se meziměsíčně zvýšily o 0,6 procenta. Zdražily například reklama a průzkum trhu. Ve srovnání z loňským březnem se ceny za služby nezměnily. Rostly ceny za poštovní a kurýrní služby, zlevnily naopak informační služby nebo architektonické a inženýrské služby.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info